Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Un nou program de asistență macrofinanciară, discutat de Natalia Gavrilița și comisarul UE pentru comerț

27 Oct. 2021, 20:13
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
27 Oct. 2021, 20:13 // Politica //  Cristina Vlah

Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița, a discutat cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, despre subiectele ce țin de comerț și asistență financiară din partea europenilor, informează Realitatea.md.

Un subiect fierbinte a vizat un nou program de asistență macrofinanciară oferit Republicii Moldova.

„Am discutat despre programele de asistență, promovarea comerțului moldo-comunitar și alte subiecte importante pentru implementarea agendei de reforme a Executivului de la Chișinău.

Mi-am exprimat recunoștința pentru cea de-a doua tranșă, în valoare de 50 milioane de euro, de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului Omnibus. În același timp, am menționat interesul țării noastre pentru un nou program de asistență macrofinanciară care ar ajuta Guvernul în procesul de redresare economică”, se menționează pe pagina oficială a prim-ministrei.

De asemenea, a fost discutată și consolidarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), precum și importanța valorificării accesului Republicii Moldova pe piața europeană.

„Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o cotă de circa 64 % din totalul exporturilor în anul 2020. În acest context, am abordat posibilitățile de extindere a gamei de produse moldovenești exportate pe piața UE la cele de origine animală, produsele lactate și materialul săditor”, a menționat șefa Executivului.

Realitatea.md amintește că șefa Guvernului Natalia Gavrilița se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut un șir de întrevederi cu înalți comisari europeni și demnitari ai UE.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 11:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
30 Nov. 2021, 11:39 // Actualitate //  Maria Timofti

Procuratura Anticorupție anunță, printr-un comunicat de presă, despre ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate pe cauza penală privind învinuirea adjunctului Procurorului General suspendat, Ruslan Popov.

Astfel, în toată această perioadă de timp, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv. Prin urmare, Procuratura anunță că pe acest caz au fost audiate 14 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată.

La fel, au fost autorizate și efectuate 5 percheziții pe lângă cele 7 percheziții care au fost efectuate în timpul reținerii adjunctului Procurorului General suspendat, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 280 documente contabile, acte juridice și alte înscrisuri precum și purtători materiali de informații care conțin date de evidență contabilă.

A fost efectuată o cercetare la fața locului a biroului adjunctului Procurorului General suspendat, în cadrul căreia au fost ridicate circa 50 de documente și înscrisuri. O persoană a fost recunoscută în calitate de bănuit, pentru participație în calitate de complice la îmbogățirea ilicită imputată adjunctului Procurorului General suspendat. 

Totodată, au fost autorizate și efectuate peste 24 ridicări a documentelor și altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 2200 documente, acte juridice și alte înscrisuri, precum și purtători materiali de informații.  A fost efectuată examinarea parțială a mai multor documente ridicate de la autoritățile publice cât și fișiere video și audio, fiind stabilite probe pertinente cauzei penale. Au fost efectuate 2 expertize și anume expertiza tehnică a dispozitivelor electronice și expertiza de evaluare a bunurilor imobile și a utilajelor tehnice. 

De asemenea, a fost dispusă efectuarea investigațiilor financiare-paralele de către ARBI și efectuarea controalelor fiscale la persoana fizică care desfășoară activitate de întreprinzător implicată în cazul în speță, precum și în dependență de rezultatele obținute a fost solicitată efectuarea controalelor fiscale reconvenționale la contra-agenții acesteia. 

Procurorii au examinat și soluționat 9 cereri care au fost depuse de către învinuitul Ruslan Popov cât și avocații acestuia.

Procuratura menționează că procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală