Curs valutar
 • EUR
  21.3267
  0.5167%
 • USD
  17.8952
  0.641%
 • RUB
  0.2477
  1.1304%
 • RON
  4.3296
  0.5081%
 • UAH
  0.6581
  0.5014%

Un nou șef pentru Oficiul Băncii Europene de Investiții din Republica Moldova

06 Mai 2021, 11:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
06 Mai 2021, 11:09 // Economie //  Valentina Buză

Oficiul Băncii Europene de Investiții din Republica Moldova are un nou șef. Este vorba despre Alberto Carlei, a cărui investire a avut loc la începutul anului curent. Noul șef are peste 16 ani de experiență în managementul bancar și al relațiilor dintre clienții corporativi și instituțiile financiare.

„Proiectele implementate în Republica Moldova, cu sprijinul BEI, confirmă deschiderea poporului moldovenesc către suportul UE și dorința acestuia de a se alinia la standardele europene, pentru a-și consolida economia, pentru a crea locuri de muncă și pentru a deveni competitivi pe piața europeană ” a remarcat noul șef BEI în Republica Moldova.

În ultimii cinci ani, finanțarea BEI în Republica Moldova a avut ca rezultat, aproximativ, 37 GWh de căldură produsă din surse regenerabile de energie, 158 km de linii electrice și cabluri de transport modernizate, 2,8 milioane de pasageri beneficiind de conexiuni feroviare îmbunătățite și aproximativ 14.000 de locuri de muncă susținute în IMM-uri.

Astfel, în conformitate cu prioritățile UE și ale Republicii Moldova, BEI este pregătită să își continue angajamentul în țară. Totodată își propune să sprijine punerea în aplicare a Acordului verde al UE, creșterea eficienței energetice, continuarea finanțării proiectelor de infrastructură strategică și răspunderea la nevoile de digitalizare, sprijinind în același timp IMM-urile care sunt coloana vertebrală a economiei moldovenești și care au fost puternic afectate de COVID -19.

Realitatea Live

21 Iun. 2021, 17:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Iun. 2021, 17:06 // Societate //  Valentina Buză

Dezvoltarea sistemului de asistență medicală de urgență din Republica Moldova, precum și inițierea activităților de consolidare a acesteia cu ajutorul partenerilor internaționali, au fost printre subiectele principale abordate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și Guvernului din Israel.

Experții OMS au evaluat în perioada 7-11 iunie, în baza unui chestionar, sistemul de asistență medicală de urgență din Republica Moldova și a discuțiilor în grupuri la toate cele trei niveluri – național, regional și comunitar în cadrul vizitelor de teren. 

Potrivit informațiilor, domeniile evaluate s-au referit la: organizarea sistemului, guvernanță și finanțare; date și informații și îmbunătățirea calității; transportare, transfer și referire; asistența medicală acordată; pregătirea pentru situații de urgență.

În cadrul conferinței, a fost menționată și importanța fortificării sistemului de asistență medicală urgentă, la nivel național. 

„Un sistem de asistență medicală urgentă fiabil și bine pregătit va răspunde nevoilor individuale de sănătate, cât și urgențelor de sănătate publică. Evaluarea realizată de misiunea tehnică a OMS a constituit o verigă importantă pentru stabilirea proceselor cheie a sistemului de asistență medicală urgentă și identificarea priorităților de dezvoltare pentru perioada următoare, inclusiv ca suport în elaborarea unui nou program național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență pe următorii 5 ani. Le mulțumim partenerilor internaționali pentru suportul acordat în acest proces amplu de evaluare”, a menționat secretarul de stat al MSMPS, Igor Curov.

De menționat că, evaluarea asistenței medicale de urgență este primul exercițiu de acest fel în Republica Moldova.

„Sistemul a fost evaluat în baza chestionarului online standardizat OMS – Emergency Care System Assessment (ECSA), un instrument comprehensiv, ce va permite alinierea în continuare a sistemului național la standardele internaționale. Acest exercițiu important și misiunea tehnică a OMS și a specialiștilor din Israel va ajuta factorii de decizie să dispună de o evaluare la zi a sistemului de asistență medicală de urgență, să cunoască lacunele și să stabilească prioritățile pentru dezvoltarea de mai departe a acesteia”, a declarat reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych.

Printre cele mai importante dimensiuni pe care se va concentra dezvoltarea Serviciului AMUP din Republica Moldova, se enumeră perfectarea managementului serviciilor de asistență medicală urgentă la etapa de prespital și relaționarea acestuia la standardele internaționale, implementarea celor mai eficiente practici în organizarea și acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, implementarea  experienței educaționale moderne, expertizarea planurilor de intervenții rapide în diverse situații de urgențe medicale, dezvoltarea Centrului de instruire în domeniul urgențelor medicale, dezvoltarea tehnologiilor informaționale, implementarea voluntariatului.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției