O tulburare alimentară devastatoare și potențial mortală, anorexia își exercită efectele asupra organismului. Cu toate acestea, un nou studiu subliniază, de asemenea, impactul pe care o lipsă de nutriție suficientă îl poate avea asupra creierului, reducând serios măsurile critice ale structurii și sănătății creierului.
Pe baza unui total de 1.648 de scanări ale creierului feminin (685 cu anorexie) colectate din 22 de locații diferite, cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele cu anorexie. În esență, creierul se micșorează, arată studiul.
În ceea ce privește dimensiunea eșantionului, este cel mai mare studiu efectuat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie. Studiul arată cât de importantă este tratarea afecțiunii cât mai devreme posibil în dezvoltarea ei.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Anorexia atacă și creierul
„Pentru acest studiu, am lucrat intens de-a lungul mai multor ani cu echipe de cercetare din întreaga lume”, spune psihologul Esther Walton, de la Universitatea din Bath din Marea Britanie.
„Abilitatea de a combina mii de scanări ale creierului de la oameni cu anorexie ne-a permis să studiem modificările creierului care ar putea caracteriza această tulburare în detaliu mult mai mare”.
Reducerile dimensiunii și formei creierului prezentate aici sunt de două până la patru ori mai mari decât reducerile cauzate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, ADHD și TOC, spun cercetătorii. Ceea ce cauzează aceste reduceri nu este acoperit de acest studiu, dar echipa din spatele acestuia sugerează că scăderea indicelui de masă corporală (IMC) și a cantității de nutrienți disponibilă este probabil să aibă ceva de-a face cu asta.
Cu toate acestea, există semne de speranță și în cercetare: scanările creierului au arătat că tratamentele pentru anorexie, care implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală, pot inversa unele dintre aceste modificări ale creierului.
„Am descoperit că reducerile mari ale structurii creierului, pe care le-am observat la pacienți, au fost mai puțin vizibile la pacienții care se aflau deja pe cale de recuperare”, spune Walton.
„Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste modificări ar putea să nu fie permanente. Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se redreseze”.