Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Un parfum Chanel N°5 este vândut la fiecare 30 de sec. S-au cumpărat câmpuri de iasomie pentru viitor. Care este teama?

30 Aug. 2021, 14:37
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Aug. 2021, 14:37 // Economie //  Realitatea.md

Casa de modă „Chanel” a cumpărat 10 hectare noi de iasomie în sudul Franței pentru a-și asigura producția Chanel N°5 pentru următorii ani. Soluția este una de precauție față de câmpurile cu flori care dispar din cauza schimbărilor climatice și a numărului mare de orășeni care aleg să se mute la țară. Urban scrie că cei 100 de mii de metri pătrați de câmpuri de iasome se adaugă altor 200 de mii pe care brandul le are în portofoliu. Florile sunt adunat în parteneriat cu o familie locală din apropierea orașului Grasee sub forma unui ritual desfășurat la finalul verii.

Regiunea de lângă Pegomas a devenit un centru al producției de parfumuri florale încă din secolul al XVII-lea, când tabacarii locali au avut nevoie de miresme pentru produsele lor din piele, încercând să scape de mirosul animalier mult prea pronunțat. Olivier Polge care este parfumierul-șef al produselor Chanel din 2013, când a preluat funcția de la tatăl său, a declarat pentru presa internațională că a făcut „această mișcare, pentru că au fost vremuri în care a fost o adevărată amenințare, iar producția de iasomie începuse să se mute în alte țări”.

Descriere: Câțiva zeci de muncitori care sunt transportați pe câmpuri cu trenulețe speciale adună zilnic florile. Acestea urmează să fie folosite ca ingrediente-cheie în formula de preparare a celui mai bine vândut parfum din lume – Chanel N°5.

Despre efectul pandemiei asupre meseriei de parfumier, Olivier Polge a povestit că a fost o provocare mare, deoarece virusul lasă efecte pe termen lung, iar o mare parte din cei care au fost infectați cu Covid-19 și-au pierdut simțul mirosului. Pentru un parfumier, simțul mirosului este „obiectul muncii”. „Cu siguranță, a fost un an foarte straniu. Chiar dacă eu sunt un nas, am încercat la fel ca toată lumea să nu mă îmbolnăvesc”.

O sticluță a parfumului Chanel N°5 este vândută la fiecare 30 de secunde

Chanel N°5 a fost primul parfum lansat de Gabrielle „Coco” Chanel în 1921. Coco Chanel a fost prima imagine a parfumului, apărând în reclama publicată de Harper’s Bazaar.

Esența a fost creată de faimosul parfumier francez Ernest Beaux care i-a arătat lui Coco Chanel șase mostre. Se spune că cea aleasă a fost cea cu numărul cinci, de aici și denumirea parfumului. Simbolul parfumului este femeia emancipată, elegantă și modernă.

Descriere: În prezent, actrița Marion Cotillard este ambasadoarea parfumului.

Recent, Chanel a lansat un nou parfum – „Paris Édimbourg” – inspirat din relația dintre Coco Chanel și Bendor – Ducele de Westminster.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 12:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Oct. 2021, 12:33 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Un act de constatare a fost emis pe numele primarului orașului Rezina, Simion Tatarov. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că acesta a fost stabilit cu un conflict de interese în funcția de demnitate publică.

Potrivit materialelor din dosar, subiectul se află la al doilea mandat de primar, pe care la obținut în rezultatul alegerilor locale din 2019. Acesta deține și calitățile de fondator și administrator în cadrul unei firme individuale. Astfel, în ianuarie 2020, firma sa a semnat cu Primăria orașului Rezina, reprezentată de o persoană terță, viceprimarul orașului, un contract de comodat prin care a fost închiriat un automobil de model Toyota Land Cruiser în folosul primăriei.

„Deși în contract, la reprezentantul primăriei, era indicat numele primarului, atât contractul cât și actul de primire – predare, întocmite în aceeași zi, au fost semnate de către viceprimar. Mai mult decât atât, în baza materialelor de control ale Inspecției Financiare, care a fost sesizată în cadrul controlului de către inspectorul de integritate, Virgiliu Bardă, se rezultă că în iulie 2015, primarul i-a delegat fiicei sale împuternicirile depline în cadrul firmei până la expirarea mandatului său de primar.

Totodată, ca urmare a utilizării automobilului a fost admisă și depășirea parcursului limită, stabilită de Consiliului orășenesc Rezina. Respectiv, pentru ani 2016, 2017 și 2018, la achiziționarea motorinei a fost decontată în plus suma de peste 15 mii de lei”, se arată într-o notă informativă.

Însă, inspectorul de integritate, Virgiliu Bardă a mai determinat că la semnarea acestor acte cu primăria, din partea firmei respective a participat o altă persoană, care nu avea împuternicirile legale pentru a încheia asemenea acte juridice, fiind utilizată doar pentru scopul de a evita un conflict de interese.

Potrivit informațiilor, în cadrul controlului primarul a invocat că automobilul a fost închiriat pentru doi specialiști din primărie și a utilizat autovehiculul din firma sa pentru a nu admite cheltuieli suplimentare din bugetul autorității. Totodată, subiectul a menționat că în perioada vizată a asigurat și funcția de șofer și nu au fost percepute plăți pentru toate aceste acțiuni.

Referitor la semnarea contractului de către viceprimar sub numele său, acesta a declarat că viceprimarul este responsabil de activitățile ce vizează gospodăria primăriei. Inspectorul de integritate a apreciat critic argumentele subiectului și a concluzionat că primarul nu s-a conformat legislației ANI – prin declararea conflictului de interese și nu așteptat o soluție în acest sens, încălcând astfel regimul juridic al conflictelor de interese.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, primarul riscă să rămână fără mandat și să nu mai acceadă în funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie