Procurorii anticorupție au înaintat învinuirile „celor trei reținuți” în dosarul denumit generic „Primăria Durlești”. Despre asta aflăm într-un comunicat de presă emis în dimineața de vineri, 14 ianuarie curent. Cei trei reținuți sunt fostul deputat PDM și consilier municipal Veaceslav Nedelea; președintele Partidului „Democrația Acasă”, activistul Vasile Costiuc și o persoană mai puțin cunoscută spațiului public pe nume Elena Baraboi.
Aceștia sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat.
„Unul dintre reținuți, activând în calitate de primar interimar, ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor”, dezvăluie procurorii.
Cel mai probabil acesta ar fi fost Veaceslav Nedelea.
„Alți doi învinuiți ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului – de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vînzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material”, mai spun procurorii.
Aici nu avem decât să deducem că ar fi vorba despre Vasile Costiuc și Elena Baraboi. Prin urmare, ei ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale.
Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei.
„Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat”, au conchis procurorii.
Mai mult, din același comunicat de presă, am aflat că Elena Baraboi „cooperează cu organul de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei”. De aceea, procurorii anticorupție au decis ca pe numele acesteia să ceară aplicarea arestului la domiciliu. În schimb, pentru Nedelea și Costiuc, vor cere în instanță aplicarea mandatului de arestare preventivă.
Este de menționat că, în dosarul „Primăriei Durlești”, figurează și alte persoane. Spre exemplu, în luna noiembrie 2021, a fost reținută Diana Crudu, fiica fostului primar de Durlești Nicolae Crudu. Astfel, acțiunile de urmărire penală continuă.