Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

USM: Vom accelera industria media digitală din Republica Moldova prin intermediul Centrului MEDIACOR

15 Iul. 2021, 13:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Iul. 2021, 13:36 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație din Moldova au semnat un acord de management privind gestionarea Centrului Mediacor conceput pentru accelerarea industriilor media digitale și creative din Republica Moldova. Acordul prevede administrarea pe principiul de guvernare colaborativă a centrului MEDIACOR, acoperirea cheltuielilor de mentenanță și asigurarea programelor de conținut, a activităților centrului pentru următorii 5 ani

Centrul Mediacor își propune să pună la dispoziție o infrastructură fizică și organizațională pentru incubarea industriei în formare de produse și servicii media digitale. Printre facilitățile oferite se regăsesc studiouri de înregistrări sunet, dublare, montaj, editare video și corecție a culorilor, platouri de filmare, inclusiv cu tehnologii de captare a mișcării, mini-oficii pentru companiile creative și de media, o sală de evenimente și spații de co-working.

Prezent la eveniment, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov a declarat că semnarea acestui acord reprezintă un angajament comun privind asigurarea unei guvernanțe eficiente a Centrului Mediacor.  

„Ne propunem ca Mediacor să devină un punct de atracție pentru startup-uri, producători și distribuitori consacrați, precum și instituții de învățământ și parteneri internaționali. Formarea tinerilor specialiști calificați capabili să se integreze în câmpul muncii este unul din obiectivele principale ale Universității de Stat din Moldova”, a menționat Igor Șarov. 

Potrivit informațiilor, centrul Mediacor va fi guvernat de către un consiliu mixt de administrare, format din trei membri prin partea Universității de Stat și trei membri din partea Asociației Companiilor de Creație.

„După experiența de succes de administrare a centrului industriilor creative Artcor, Asociația COR este mândră să gestioneze și centrul Mediacor, care oferă o platformă de producție și creație pentru domenii precum film, digital media, audio/vizual, producție video, sunet. Prin parteneriatul cu Universitatea de Stat din Moldova, ne propunem să creăm proiecte unde studenții și cadrele didactice vor crea produse media, ridicând nivelul de expertiză și mărind comunitatea industriilor creative”, a subliniat directorul executiv al Asociației Companiilor de Creație din Moldova, Vasili Braga. 

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova, anunță că, MEDIACOR va fi lansat la sfârșitul anului 2021, cu o investiție de aproximativ 3 milioane USD din partea partenerilor strategici USAID, Suedia, UK și Ambasada SUA, dar și din partea Ministerului Educației Culturii și Cercetării, a USM și a sectorului privat prin Asociația Companiilor Creative COR. 

De menționat că, Asociația COR a fost fondată în 2017 și reprezintă peste 40 de companii din domeniile creative precum design, publicitate, arhitectură, muzică, audio/vizual, producție de film, evenimente și administrează primul centru al industriilor creative Artcor, printr-un parteneriat public privat cu Academia de Muzită, Teatru și Arte Plastice.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate