Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Vaccinarea în Moldova – obligatorie? Nu-s locuri în spital! Gîlca: „Se eliberează când cineva se externează sau moare”

08 Oct. 2021, 07:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
08 Oct. 2021, 07:30 // Actualitate //  Realitatea.md

Șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, a declarat la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de joi, 7 octombrie curent, transmisă în direct de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV, că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru toată lumea și că s-a făcut o greșeală mare, atunci când, la nivel mondial, s-a stabilit ca ea să fie benevolă.

„Vaccinarea astăzi trebuie să fie obligatorie. S-a făcut o greșeală când, la nivel mondial, s-a declarat că vaccinarea este benevolă. În pandemie nu poate fi benevolă. La zi, circa 35% din populația municipiului Chișinău este vaccinată, ceea ce este încă mult prea insuficient pentru a avea acea imunitate colectivă. Lucrătorii medicali din Capitală sunt vaccinați în proporție de 96% și același procent se atestă și în rândul profesorilor”.

Boris Gîlca a declarat că infrastructura cu referire la COVID-19 din Chișinău este bună, întrucât sunt peste 60 de puncte de vaccinare în Capitală, iar de la data de 26 mai, de când au fost lansate punctele mobile de imunizare, circa 17 mii de persoane s-au vaccinat.

„Avem suficiente vaccinuri disponibile și care sunt validate de OMS. Spitalele COVID-19 sunt arhipline și suntem la limită cu numărul de paturi. La terapie intensivă nu avem locuri, se eliberează doar când cineva se externează sau din păcate decedează”.

Însă Gîlca a ținut să precizeze că sistemul medical s-a descurcat până acum cu situația complicată.

Avem un sistem de sănătate bine organizat și sperăm să facem față și în continuare. Tulpina Delta este mai agresivă și există riscul să nu mai avem locuri în spitale. Și persoanele vaccinate se pot infecta, iar ei dezvoltă doar forme ușoare și nu este nevoie de spitalizarea pacienților”.

Ce ține de eficacitatea vaccinurilor, acesta a declarat că nu există vaccinuri bune sau rele.

„Nu există noțiunea de vaccin bun sau prost. Este important să ne vaccinăm astăzi și acum. Toate vaccinurile sunt foarte bune. Cei care se acoperă cu anumite contraindicații contra imunizării, acestea sunt eschivări. Nicio maladie nu este motiv de eschivare de la vaccinare”.

Un nou ANTIRECORD de infectări. Câte decese și cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală