Mai multe videoclipuri care ar arăta insula grecească Santorini înghițită de lavă au apărut pe internet în ultimele zile, după seria de cutremure care au avut loc pe insulă, scrie euronews.com.
Videoclipurile au fost publicate în principal pe TikTok, dar unele au apărut și pe platforma X, unde au adunat mii de vizualizări, distribuiri și aprecieri. Acestea au primit, de asemenea, mii de comentarii și, deși mulți pun la îndoială, pe bună dreptate, autenticitatea videoclipurilor, unii par să creadă că sunt adevărate.
Santorini Volcano Explosion – Real or AI-Generated? 🌋🤔#Volcano #AI #FakeVideo #Eruption #Santorini #Greece #BreakingNews #FYP pic.twitter.com/ypDiE3o8jG
— World War 3 (@Worldwar_3_) February 11, 2025
Unul dintre ele, de exemplu, arată lavă curgând de pe stâncă în mare, în timp ce vulcanii explodează pe munte.
A fake video allegedly released by Turks to target Santorini’s tourism is causing an uproar on social media. Made with artificial intelligence, the clip has sparked significant backlash and protests from users. pic.twitter.com/ZwkzfTBNks
— Greek City Times (@greekcitytimes) February 6, 2025
Un altul arată mulțimi fugind îngrozite în timp ce incendiile fac ravagii pe fundalul clădirilor albe și al acoperișurilor albastre emblematice din Santorini.
Cu toate acestea, diverse indicii arată că videoclipurile au fost generate de AI, notează antena3.ro.
În primul, marea pare artificială și nu se comportă așa cum te-ai aștepta ca apa să reacționeze la lavă și la izbirea de stânci. Culorile sunt saturate, iar uneori o barcă cu pânze se contopește cu clădirile, în timp ce o altă barcă aparent acoperită de lavă trece pe lângă.
În al doilea videoclip, oamenii care fug sunt distorsionați – se dizolvă, se amestecă unii cu alții și au fețele neclare.
În plus, au circulat zvonuri cum că Turcia se află în spatele videoclipurilor, pentru a încerca să dăuneze industriei turismului din Santorini, dar nu există nicio dovadă în acest sens.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În Santorini este oficial stare de urgenţă, până pe 1 martie, din cauza unei serii de cutremure care zguduie insula de aproape două săptămâni. În ultimele zile, cel puțin 11.000 de persoane au părăsit insula, de teama unui cutremur major. Premierul grec a vizitat astăzi insula.
Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, a căror interacţiune constantă dă frecvent naştere unor seisme. Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupţie în zonă a avut loc în 1950.
Santorini primește în mod normal peste trei milioane de turiști pe an și are oficial aproximativ 15.000 de locuitori, deși se estimează că alte 10.000 de persoane trăiesc pe insulă fără să fie înregistrate.