Curs valutar
 • EUR
  20.7443
  0%
 • USD
  18.8576
  0%
 • RUB
  0.2688
  0%
 • RON
  4.2350
  0%
 • UAH
  0.5108
  0%

Valeriu Chiveri: Diferendul transnistrean împiedică dezvoltarea Republicii Moldova, dar și procesul de aderare la UE

24 Ian. 2023, 08:13
 // Categoria: Slider // Autor:  Redacția Realitatea
24 Ian. 2023, 08:13 // Slider //  Redacția Realitatea

Diferendul transnistrean împiedică dezvoltarea Republicii Moldova, dar și procesul de aderare la Uniunea Europeană. O spune ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri. Potrivit diplomatului, chiar și în prezența unui conflict nesoluționat țara are șanse de a se alătura blocului comunitar. În acest sens, ambasadorul a dat exemplul Ciprului și conflictului din Cipru de Nord, entitate statală recunoscută la nivel internațional doar de Turcia, informează ipn.md.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Kiev, conflictul transnistrean poate fi un impediment în procesul de aderare europeană, întrucât o parte dintre statele membre nu-și doresc importarea unor conflicte înghețare în interiorul Uniunii Europene. În același timp, diplomatul a menționat experiența Republicii Cipru care a aderat la Uniunea Europeană.

Conflictul transnistrean este un impediment pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Evident, poate fi considerat un impediment și în calea integrării europene. Dar avem un exemplu elocvent în acest sens, Cipru este stat membru al Uniunii Europene din 2004, iar disputa cipriotă are rădăcini istorice. Acest conflict nu a fost un impediment în aderarea Ciprului la UE. Această experiență poate fi utilizată și în cazul nostru. În plus, dacă războiul din Ucraina nu este un impediment în calea aderării, de ce ar trebui să fie regiunea transnistreană? De asemenea, dacă ajungem la nivelul înțelegerilor cu Uniunea Europeană, partea dreaptă a Nistrului va fi un pol de atracție pentru toți cetățenii din stânga Nistrului, pentru că va oferi mult mai multe oportunități de dezvoltare. Formatul de negocieri 5+2 nu este funcțional și cred că va fi nefuncțional încă mulți ani de acum încolo”, a spus Valeriu Chiveri în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În același context, ambasadorul a menționat că deși Republica Moldova și Ucraina au obținut simultan statut de țări candidate la aderare, calea eurointegrării pentru fiecare stat în parte ar putea fi diferită.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit diplomatului, apropierea de UE va depinde de gradul de implementare a reformelor.

Oficialii europeni au spus de mai multe ori că fiecare stat va fi evaluat după merit. Avem un exemplu în acest sens, regimul liberalizat de vize. Republica Moldova l-a obținut în 2014, iar Ucraina 3 ani mai târziu. În plus, din punct de vedere geografic Republica Moldova ar fi o insulă într-un spațiu european, în cazul în care Ucraina ar adera. Și nu cred că ne putem permite luxul de a avea un statut mai puțin avansat decât țara vecină”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina.

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Zelenski la 2 iunie 2022. Diplomatul a menționat că de la invazia rusă în Ucraina, ambasada Republicii Moldova la Kiev activează în regim de război, iar prezența corpului diplomatic în Ucraina reprezintă un gest de solidaritate cu poporul ucrainean.

 

Realitatea Live

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
05 Feb. 2023, 12:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
05 Feb. 2023, 12:09 // Economie //  Realitatea.md
Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale din România „Transgaz” dă asigurări, într-un interviu pentru presa locală, că populația și operatorii economici de la ei vor avea suficiente gaze atât pentru acest sezon rece, cât și pentru iarna viitoare, oricât de frig ar fi, în condiții normale de piață. Într-un asemenea context a vorbit și despre Republica Moldova.

Ion Sterian: „Se importă gaze zilnic. Sunt și către Moldova. Un milion de metri cubi de gaze, care sunt prin tranzit în România, undeva la – pe gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău – un milion de metri cubi de gaze, pe Isaccea – Orlovka (Ucraina), vreo 2,5 miliarde de metri cubi de gaze. Sunt exporturi care sunt tranzite, în principiu, ca și un furnizor care a înmagazinat gaze în România, neavând unde să le vândă pe piața românească, bănuiesc, părere personală, exportă 1 – 1,5 milioane de metri cubi de gaze către Ungaria”.

Potrivit acestuia, „toate fluxurile de gaze sunt pe toate interconectările, pentru că – ce se întâmplă? – toate investițiile făcute în ultimii ani de Transgaz au adus țării, pe de o parte, siguranța securității aprovizionării cu gaze în orice situație, și, pe de altă parte, și un rol important în zona asta”.

„Dacă ați urmărit declarația premierului Viktor Orban la întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului, făcută publică în presă, și unde spune că România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria lucrează pentru a veni gazul din zona Azerbaidjanului – și unde mâine (vineri – n.r.) are loc reuniunea statelor membre de pe Coridorul Sudic de Gaze, de peste 16 state la prezență de miniștri, de președinți de state”.

În același interviu, a fost abordat un subiect actual – Azerbaidjan, respectiv inițiativa lansată de Transgaz, alături de Bulgartransgaz, FGSZ și Eustream, în octombrie anul trecut, privind extinderea cooperării UE cu Azerbaidjan, pentru care a fost felicitat, împreună cu omologii de la conducerea operatorilor naționali de transport din regiune, de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ion Sterian: „La inițiativa mea și a Transgazului, discutând cu colegii mei, CEO (directori executivi – n.r.) de la FGSZ din Ungaria și Eustream din Slovacia, care sunt operatori de sistem, și împreună toți trei cu CEO-operatorului de sistem din Bulgaria, Bulgartransgaz, am creat coridorul ăsta, de când s-a dat drumul la Turkish Stream 2, de la 1 ianurie 2021. Coridorul Transbalcanic până în zona localității Strandzha din Bulgaria nu a mai funcționat, nu s-a mai transportat gaz, atunci am venit și am făcut toate investițiile ce țin de România, de Transgaz, de a transforma conducta pe „reverse flow”, pe sens invers, adică gazele veneau pe traseul clasic înainte – din Rusia, Ucraina, Moldova, iar Ucraina, pe o porțiune mică, România, Bulgaria – și conducta de tranzit 2, care mergea direct în Turcia, cu o capacitate de 14 miliarde de metri cubi de gaze. Și atunci am creat coridorul ăsta, l-am făcut funcțional, care se contectează în TANAP – Gazoductul Trans Anatolia – și, prin structura de transport din Turcia, la terminalele de LNG (gaze naturale lichefiate – GNL – n.r.) din Turcia, unde au șase terminale, și la gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum, un gazoduct de 6 miliarde de metri cubi, care nu e folosit la capacitate maximă din discuțiile cu omologii mei turci și azeri și practic acolo se pot aduce gazele din Azerbaidjan”.

În următoarea ordine de idei, directorul general al „Transgaz” a mai precizat că „mai e un lucru pe care nu l-am știut, dar l-am aflat cu toții, târziu”.

„Ce apare în scrisoarea noastră cu solicitări de sume de bani din partea Comisiei Europene, e vorba la bulgari, că au băgat conducta de tranzit 2 pe 63 de kilometri Turkish Stream 2 și la ora actuală nu se pot aduce decât 3,5 miliarde de metri cubi de gaze și încă 1,5 miliarde de metri cubi prin interconectarea Ruse – Giurgiu. Practic, 5 miliarde de metri cubi. Dar putem după ce bulgarii construiesc cei 63 de kilometri de gazoduct, să poată aduce lejer peste 14, 15 miliarde de metri cubi de gaze din zona Mării Caspice, plus din terminalele turcești de LNG și plutitoare și pe partea de on-shore, care au o capacitate de gazeificare de peste 60 de miliarde de metri cubi de gaze, terminalul de la Levitusa din Grecia, care și-a mărit capacitatea, terminalul de la Alexandroupolis, care anul viitor, pe timpul ăsta va fi funcțional pentru încă 10 miliarde de metri cubi echibalent în LNG gazeificat, și mai au cei de la compania din Grecia, DESFA, de finalizat o stație de comprimare de la Komotini și legăturile la infrastructura grecească cu TAP-ul și cu terminalele de LNG din Alexandroupolis, că în prima etapă e unul, urmează etapa cu alt terminal acolo, și gazele care vin prin terminalul de la Revytousa vin prin cealaltă interconectare, care are o capacitate de 2,3 miliarde de metri cubi de gaze. Iar Coridorul Transbalcanie este operațional, funcțional, sunt acum în discuții, să stabilim grupurile de lucru Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream pentru a începe licitația de rezervare de capacități. Deci e funcțional, pentru 5 miliarde de metri cubi de gaze, în prima etapă, din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia”.

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală