Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Vameșii au prevenit 17 tentative de trafic ilicit de mărfuri în ultima săptămână. Printre acestea – țigări și haine

14 Ian. 2022, 13:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
14 Ian. 2022, 13:51 // Actualitate //  Maria Timofti

Serviciul Vamal anunță că în perioada 7-13 ianuarie au avut loc 17 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Potrivit informațiilor, șapte dintre acestea, au fost înregistrate pe Aeroportul Internațional Chișinău. În rezultatul controlului vamal, inspectorii au depistat un pistol cu gaze nedeclarat, dar și 1062 de pachete cu țigări, jumătate dintre acestea fiind descoperite cu ajutorul patrupezilor Serviciului Vamal.

Alte șase cazuri au fost raportate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni. Prin urmare, au fost identificate în urma controlului vamal: articole vestimentare, cafea, telefoane mobile, componente pentru calculator ș.a.

În aceeași perioadă, ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au contracarat o tentativă de transportare ilegală a unui lot comercial de haine, fără acte de proveniență. Toate acestea au fost depistate în urma controlului unui autoturism stopat pe traseul Chișinău – Anenii Noi.

Tot ofițerii echipelor mobile făcut verificări la un parc de dezmembrări auto din raionul Florești unde au fost identificate cinci mijloace de transport cu numere străine dezasamblate. Aceste nu au fost vămuite conform procedurii legale, fiind introduse în regim vamal de admitere temporară.

La posturile vamale Sculeni și Costești au fost depistate mai multe produse din tutun, telefoane mobile și alte bunuri nedeclarate în cadrul controlului vamal.

Serviciul Vamal anunță că cercetările continuă pentru a fi stabilite toate circumstanțele, iar făptașii riscă amenzi conform Codului Contravențional al Republicii Moldova. Bunurile confiscate au fost transmise Serviciului Fiscal de Stat.

Totodată, funcționarii vamali au identificat 113 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării și alte 24 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 17:54 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a putea fi reciclați, primăria municipiului Chișinău atenționează cetățenii referitor la necesitatea depozitării separate a brazilor care au fost utilizați în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Astfel, în perioada 17-22 ianuarie 2022, resturile vegetale vor fi stocate în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere (nu în containere), urmând ca serviciile specializate din cadrul Primăriei să-i transporte la o platformă din str. Lunca Bâcului, 24 (în preajma Stației de Epurare).

De menționat că, rumegușul de brad va fi utilizat ulterior pentru compost.

Totodată, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă cetățenii să nu arunce brazii în containerele pentru deșeuri menajere solide, pentru că astfel nu vor putea fi reciclați, fiind transformați în masă neutilizabilă.

„Brazii uscați trebuie depozitați separat, pentru ca ulterior să poată fi folosiți în calitate de îngrășământ organic pentru plante, la fertilizarea solului”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală