Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Vara, orice scânteie poate provoca incendii! Recomandările de care trebuie să ții cont pentru a evita incidentele

27 Iul. 2021, 09:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Iul. 2021, 09:20 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Temperaturile maxime ale aerului, cu valori cuprinse între +33..+35°C se vor menține în toată țara, în perioada 28 iulie – 1 august. În acest context, cetățenii sunt atenționați, că în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii.

Astfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare.

„Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor cu cereale pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora. Totodată, maturii sunt rugați să-și monitorizeze copiii, să nu le permită jocul cu sursele de aprindere”, atenționează reprezentanții IGSU.

De asemenea, de menționat că, temperaturile ridicate reprezintă risc pentru persoanele vârstnice, copii, bolnavii cu afecțiuni cronice în special cardiace și respiratorii.

Prin urmare, pe timp de caniculă este indicat persoanelor să evite aflarea la soare în orele de vârf, să se protejeze de razele solare în spații răcoroase, umbrite și să consume lichide.

„IGSU avertizează repetat că în perioada cu temperaturi ridicate scăldatul în bazinele acvatice din țară poate provoca tragedii. Salvatorii menționează că scăldatul în locuri neamenajate cu stații de salvare precum și aflarea minorilor nesupravegheați în preajma râurilor și lacurilor este interzisă”, conchid angajații IGSU.

În caz de situații de risc persoanele sunt îndemnate să apeleze Serviciul 112.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 14:28 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Un proiect de lege care vizează activitatea HoReCa în timpul stării de urgență în sănătate publică, votat astăzi de deputați în ambele lecturi, a stârnit replici haioase în Parlament.

În timp ce deputații socialiști au criticat Hotărârea Guvernului care relevă că accesul în localuri va fi posibil doar în baza prezentării testului PCR sau a dovezii vaccinării anti COVID, comunistul Vladimir Voronin a ținut de cuviință să-și expună și el opinia vizavi de acest subiect.

Tradițional, Voronin a făcut-o în stilul său.

„La mine nu e o întrebare, la mine e o replică. Aceasta trebuie să disciplineze cetățenii. Dacă vrei la restaurant, кто пил и хочет пить (n.r. cine a băut și vrea să bea) treci vaccinarea sau dute și fă testul și gata. Și будь здоров, Василий (n.r. fii sănătos Vasile)”, a spus Voronin.

Ulterior a intervenit și autorul proiectului, Dumitru Alaiba.

„Nu credeam că o să spun asta vreodată, dar eu sunt deacord cu cuvintele domnului Voronin”

 

Amintim că de la 1 octombrie curent, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) se va micșora de la 12% la 6%, pe perioada stării de urgență în sănătate publică pentru HoReCa. Un asemenea proiect de lege a fost votat astăzi de deputați în ambele lecturi.

Potrivit autorului inițiativei legislative, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, accelerarea lansării facilităților fiscale pentru industria HoReCa este importantă, deoarece companiile suportă pierderi considerabile din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de COVID-19.

Documentul prevede și alte măsuri de susținere ce urmează a fi implementate în susținerea întreprinderilor din domeniul HoReCa.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române