Platforma DA își manifestă dezamăgirea privind majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională în condițiile în care acestea reprezintă un decalaj foarte mare dintre salariile pe care le primesc anumiți funcționari și a oamenilor angajați în sfera bugetară. Într-un briefing de presă, ex-deputatul PPDA, Vasile Năstase și-a manifestat regretul că Proiectul de lege privind plafonarea salariile nesimțite, semnat de Platforma DA, nu a fost votată în a doua lectură de majoritatea parlamentară.
„Am așteptat de la colegii noștri din Parlament ca în această perioadă proiectul nostru de lege pe care l-am aprobat în Legislatura trecută, care prevedea un mecanism foarte clar de plafonare a acestor salarii nesimțite. Am găsit și mecanismul foarte clar, pentru că am legat și creșterile salariale ale funcționarilor și demnitarilor de salariul mediu pe economie, din păcate nu s-a făcut nimic până acum în acest sens, chiar dacă au venit niște semnale de la Parlament că se va continua. Acel proiect a fost votat în primă lectură, nu există niciun impediment ca acesta să fie votat și în a doua lectură, astfel încât să avem un decalaj mult mai mic între salariile de bază și salariile acestor demnitari”, a spus Vasile Năstase.
Năstase a spus că în proiectul de lege, elaborat de PPDA, nu au fost vizate salariile magistraților de la Curtea Constituțională, întucât salariile de 40-45 de mii sunt decente, în condițiile în care circa 85% din populație trăiesc sub limita decenței.
„Considerăm ca aceste salarii de 40-45 de mii sunt niște salarii absolut decente, în condițiile în care 85% din populație este pauperizată, oamenii trăiesc sub nivelul decenței, considerăm că acest amendament a fost unul inoportun și imoral. Mai mult, am constat împreună cu colegii din Platforma DA că a fost încălcat art.131 din Constituția R. Moldova care spune că orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor suplimentare, pot fi adoptate numai după ce sunt adoptate de Guvern.
Guvernul actual nu a acceptat acest amendament considerând că nu există resurse bugetare suficiente pentru a acoperi aceste creșteri de salarii a celor de la CC și în felul acesta dacă nu există avizul Guvernului, Parlamentul nu avea cum să voteze acest produs legislativ al Olesei Stamati și noi îl considerăm anticonstituțional,” a declarat fostul deputat al Platformei DA, Vasile Năstase.
Amintim că salariul net al judecătorilor de la CC va crește din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %. Prin urmare, salariile magistraților se vor dubla. Drept argument, autorii amendamentului au spus că volumul de muncă al magistraților a crescut de câteva ori.
Premiera, Natalia Gavrilița, a declarat, miercuri, 8 decembrie, că această decizie de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională este una oportună. În opinia prim – ministrei, dacă magistrații vor ridica lefuri mai mari, acest lucru va contribui la faptul că instituția nu va mai servi unor interese.