Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Victor Gaiciuc: Moldova îşi consolidează poziţia de furnizor de securitate în lume, ceea ce este un plus de imagine

19 Iul. 2021, 12:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Iul. 2021, 12:24 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Pacificatorii din cel de-al 14-lea contingent al Armatei Naţionale şi-au încheiat mandatul în Kosovo. Cu această ocazie, la Ministerul Apărării a avut loc o ceremonie, la care a participat ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc, şeful Marelui Stat Major, general de brigadă Igor Gorgan, precum şi ofiţeri din corpul de comandă.

Ministrul în exerciţiu Victor Gaiciuc a mulţumit celor 41 de militari pentru modul profesionist în care şi-au îndeplinit atribuţiile în KFOR, menţionând că acest lucru a fost confirmat inclusiv de conducerea Comandamentului Regional Vest al misiunii. 

„Dumneavoastră aţi fost ambasadorii Armatei Naţionale şi Republicii Moldova într-o misiune atât de amplă şi mai ales, într-o perioadă destul de complicată, în care aţi fost nevoiţi să vă conformaţi unor reguli şi restricţii suplimentare de securitate, în legătură cu pandemia COVID-19. Cu toate acestea, aţi reuşit să vă afirmaţi pe plan internaţional şi să demonstraţi interoperabilitate cu colegii din alte contingente, contribuind semnificativ la menţinerea păcii şi stabilităţii în regiunea Balcani”, a declarat ministrul Gaiciuc.

Totodată, ministrul Apărării a reiterat că datorită pacificatorilor Armatei Naţionale, Republica Moldova îşi consolidează poziţia de furnizor de securitate în lume, ceea ce este un plus de imagine pentru ţara noastră şi ne oferă posibilitatea să ne extindem participarea în misiuni de menţinere a păcii sub egida organizaţiilor internaţionale.

Cu acest prilej, un grup de militari a primit „Crucea pentru Merit” şi Medalia „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii”, dar şi diplome din partea ministrului Apărării şi comandantului Armatei Naţionale.  

Contingentul KFOR – 14 s-a aflat în Kosovo în perioada ianuarie – iulie 2021. Acesta a fost înlocuit de un alt contingent de militari moldoveni la data de 14 iulie curent, potrivit comunicatului presei militare.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 11:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 11:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Soarta președintelui FEA, Dorin Damir, este în mâinele magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care astăzi examinează demersul procurorului de caz.

PCCOCS cere prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile pentru Damir în dosarul penal care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI.

Contactat telefonic de Realitatea.md, serviciul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur ne-a confirmat informația. Gaitur a precizat că procurorul pe caz a înaintat un demers similar și pentru șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și pentru angajatul de la Poliția de Frontieră.

Amintim că atât președintele FEA, Dorin Damir, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și un angajat de la Poliția de Frontieră au primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 în data de 7 iulie.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Descinderile la domiciliile, în birourile de serviciu, dar și în automobilele celor trei bănuiți au avut loc luni, 5 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate