Republica Moldova urmează să beneficieze de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Deputații au votat în prima lectură ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE, semnat la Bruxelles pe iunie 2022. Documentul a fost susținut de 55 de deputați și urmează a fi supus votului în cea de-a doua lectură, iar fracțiunile BCS și ȘOR au anunțat că nu vor susține proiectul.
Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene are două componente: 30 de milioane de euro – grant și 120 de milioane de euro – împrumut. Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale Republicii Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.
Pentru punerea în aplicare a prevederilor Memorandului este necesară, de asemenea, ratificarea Acordului de grant privind asistența macrofinanciară pentru suma de 30 de milioane de euro și a Acordului de facilitare de împrumut dintre Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei pentru suma de 120 de milioane de euro. Și cele două proiecte au fost votate joi în prima lectură.
Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat în aprilie 2022 decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19.