Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

(VIDEO +18) Cine este Stepan Latypov, prizonierul politic din Belarus care și-a tăiat gâtul în timpul procesului

01 Iun. 2021, 16:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
01 Iun. 2021, 16:38 // În Lume //  Realitatea.md

Stepan Latypov a fost reținut pe 15 septembrie 2020 în curtea unei zone rezidențiale la Minsk de către polițiști. Câteva zile mai târziu după reținere, mass-media de stat din Belarus a difuzat un reportaj în care Latypov era prezentat ca fiind un „criminal periculos”. Potrivit presei subordonate regimului, bărbatul urma să organizeze un canal ilegal de furnizare a unor substanțe chimice periculoase. De asemenea, acesta a fost acuzat că planifica să otrăvească numeroși polițiști.

Opoziția din Belarus scrie că Stepan Latypov este specializat în defrișarea copacilor în locuri greu accesibile și tratarea lor. Totodată, substanțele chimice pe care le-a folosit erau necesare în activitatea sa zilnică.

Stepan Latypov a fost acuzat de organizarea acțiunilor în grup care încalcă grav ordinea publică și sunt asociate cu nesupunere față de cerințele legale ale funcționarilor guvernamentali. Tot în acest context, acesta este acuzat că a opus rezistență față de angajații organelor de afaceri interne în exercitarea atribuțiilor lor de a proteja ordinea publică.

La 11 aprilie, tatăl lui Latypov a declarat că fiul său a fost ținut într-o celulă cu deținuți bolnavi mintal. Tot în luna aprilie, bărbatul a fost adus în instanța de judecată cu urme vădite de agresiune fizică.

Realitatea.md amintește că prizonierul politic Stepan Latypov din Belarus și-a înfipt stăzi un stilou în zona gâtului în timpul unui proces de judecată din orașul Minsk. Înaintea tentativei de suicid, bărbatul a strigat că a fost amenințat că dacă nu-și va recunoaște vina, atunci regimul politic va intenta dosare penale împotriva familiei, vecinilor și prietenilor.

La scurt timp, Stepan Latypov a fost preluat fără cunoștință de către un echipaj de urgență.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală