Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

(VIDEO +18) Cine este Stepan Latypov, prizonierul politic din Belarus care și-a tăiat gâtul în timpul procesului

01 Iun. 2021, 16:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
01 Iun. 2021, 16:38 // În Lume //  Realitatea.md

Stepan Latypov a fost reținut pe 15 septembrie 2020 în curtea unei zone rezidențiale la Minsk de către polițiști. Câteva zile mai târziu după reținere, mass-media de stat din Belarus a difuzat un reportaj în care Latypov era prezentat ca fiind un „criminal periculos”. Potrivit presei subordonate regimului, bărbatul urma să organizeze un canal ilegal de furnizare a unor substanțe chimice periculoase. De asemenea, acesta a fost acuzat că planifica să otrăvească numeroși polițiști.

Opoziția din Belarus scrie că Stepan Latypov este specializat în defrișarea copacilor în locuri greu accesibile și tratarea lor. Totodată, substanțele chimice pe care le-a folosit erau necesare în activitatea sa zilnică.

Stepan Latypov a fost acuzat de organizarea acțiunilor în grup care încalcă grav ordinea publică și sunt asociate cu nesupunere față de cerințele legale ale funcționarilor guvernamentali. Tot în acest context, acesta este acuzat că a opus rezistență față de angajații organelor de afaceri interne în exercitarea atribuțiilor lor de a proteja ordinea publică.

La 11 aprilie, tatăl lui Latypov a declarat că fiul său a fost ținut într-o celulă cu deținuți bolnavi mintal. Tot în luna aprilie, bărbatul a fost adus în instanța de judecată cu urme vădite de agresiune fizică.

Realitatea.md amintește că prizonierul politic Stepan Latypov din Belarus și-a înfipt stăzi un stilou în zona gâtului în timpul unui proces de judecată din orașul Minsk. Înaintea tentativei de suicid, bărbatul a strigat că a fost amenințat că dacă nu-și va recunoaște vina, atunci regimul politic va intenta dosare penale împotriva familiei, vecinilor și prietenilor.

La scurt timp, Stepan Latypov a fost preluat fără cunoștință de către un echipaj de urgență.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției