Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

(VIDEO) 300 de lei pentru un kg de cireșe în Moldova! Prețul i-a speriat pe unii cumpărători

19 Mai 2021, 11:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
19 Mai 2021, 11:38 // Actualitate //  Petru Cosoi

Primele cireșe apărute la piața din Bălți sunt de patru ori mai scumpe decât carnea. Fructele de „lux” nu sunt din livezile Moldovei, dar tocmai din Grecia și costă 300 de lei pentru un kilogram, scrie NORDNEWS. Cireșele autohtone întârzie cu o lună din cauza temperaturilor scăzute din acest an.

„— Cât costă un kilogram de cireșe? — 300 de lei. — De unde sunt aduse? —Sunt importate din Grecia. — Le cumpără cineva ? —Da, câte puțin, dar cumpără oamenii. Clar că nu cumpără cu kilogramele, că nu își pot permite, dar la suta de grame cumpără”, a declarat vânzătoarea.

Prețul de 300 de lei pentru un kilogram de cireșe i-a speriat pe unii cumpărători.

„Trei sute de lei? Eu acasă am pom de cireșe, așa că voi aștepta. Cu 300 de lei nu voi cumpăra cireșe”, a menționat o femeie.

Vai de mine, pentru Moldova este foarte scump. Așteptăm să fie mai ieftine”.

„Evident că este scump”.

Oamenii spun că prețul pentru cireșe este exagerat, așa că vor aștepta ca prețurile să scadă.

„Nu le-am gustat încă, iată mi-am cumpărat astăzi căpșuni, dar nu știu dacă sunt bune. Căpșuni am cumpărat cu 80 de lei. Am luat pentru copii, dar noi mâncăm ce este. Își permit probabil, doar cei care au salarii de 40 de mii de lei ”.

Amintim că, în ultimii doi ani, primele cireșe au avut un preț exagerat de peste 200 de lei. Pentru comparație, anul acesta, un pahar de cireșe costă 75 de lei, tot atât costă și un kilogram de carne de porc.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 12:25
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 12:25 // Economie //  Realitatea.md

Membrul Platformei DA, fostul deputat Alexandru Slusari, este de părere că „modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală ucide producătorili autohtoni”. Mai exact, susține că acest lucru are loc în contextul în care exportul a scăzut semnificativ în ultimele opt luni.

„În 8 luni importurile au crescut cu 32,5 %. Aproape dublu față de exporturi. Deficitul balanței comerciale a ajuns la cifra astronomică de aproape 2,6 MILIARDE dolari. Modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală ucide producătorili autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discaunt-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial”, a declarat Slusari.

Slurari a declarat că Guvernarea nu acționează în ciuda faptului că producătorii autohtoni demult bat alarma.

„Guvernarea din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească”.

De asemenea, este convis că dacă nu se va acționa rapid, atunci procesul degradării social-economice a țării cu migrația masivă va deveni ireversibil.

„Dacă în foarte scurt timp autoritățile nu vor elabora și nu vor implementa urgent un Program real privind susținerea producătorilor autohtoni, atunci foarte curând procesul degradării social-economice a țării cu migrația masivă devine ireversibil”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie