Agenția Proprietății Publice împreună cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Fundația Soros Moldova au semnat un memorandum ce ține de „Asistență tehnică pentru reforma guvernanței în cadrul întreprinderilor de stat”. Proiectul își propune să digitalizeze informația despre gestiunea proprietății publice, să consolideze capacitatea Agenției Proprietății Publice (APP) în vederea aplicării principiilor bunei guvernări în cadrul întreprinderilor de stat, să îmbunătățească comunicarea APP cu publicul privind sectorul în cauză și reformele aferente și să îmbunătățească cadrul legal și instituțional pentru a fortifica guvernanța corporativă în corespundere cu recomandările FMI.
Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a declarat că a muncit mai multe luni împreună cu echipa agenției pentru a înțelege care este abordarea corectă, sistemică pentru transformarea acestui sector.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Scopul acestui proiect este creșterea eficienții, sporirea productivității, dar și asigurarea transparenței în sectorul întreprinderilor de stat. Anume cu scopul ca acest sector atât de important să aibă un efect pozitiv pentru îmbunătățirea calității vieții pentru cetățenii țării noastre. Cu toții știm că moștenirea APP-ului este dificilă și complexă. Nu este o noutate că gestionarea proprietății publice este un subiect complex și dificil practic în toate țările care au o pondere mai mare a proprietății publice în economia de stat”, a declarat Eugeniu Cozonac.
Proiectului „Asistență tehnică pentru reforma guvernanței în cadrul întreprinderilor de stat” va fi realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova.
„Este un proiect foarte important pentru economia țării anume din punctul de vedere a potențialului impact și a schimbărilor pozitive fundamentale care ar putea să fie create cel puțin pe trei, patru dimensiuni simultan. În primul rând aș evidenția domeniul anticorupție. Eu cred că prin eficientizarea muncii consiliilor de administrate a companiilor de stat, prin îmbunătățirea transparenței procesului de luare de decizii prin digitalizare la întreprinderile de stat poate fi îmbunătățită modalitatea de gestiune a patrimoniului statului, a finațelor statului și reduse semnificativ oportunitățile de coruptibilitate”, a menționat Petru Culeac, care este director executiv al Fundației Soros Moldova.
Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, principalele activități care se vor desfășura în cadrului proiectului sunt: digitalizarea registrelor cu informații despre proprietatea publică, actualizarea și îmbunătățirea paginii web a APP, elaborarea Politicii de stat în domeniul proprietății publice, stabilirea mandatelor oficiale pentru întreprinderile de stat, îmbunătățirea legislației privind activitatea întreprinderilor de stat, în conformitate cu recomandările FMI, oferirea de suport întreprinderilor de stat cu privire la implementarea în practică a Codurilor de bună guvernare și a cerințelor de control intern, în conformitate cu cele mai bune practici de guvernanță corporativă.
„Proiectul constă din două obiective majore. Primul ține de îmbunătățirea transparenței și modul cum se comunică informația despre întreprinderile de stat în particular și proprietatea publică în general. Va fi consolidat departamentul de comunicarea la APP și vor fi digitalizate datele și informațiile care sunt la APP. Dese ori acele informații nu sunt suficient de sistematizate. Multe din ele sunt pe suport de hârtie. Un alt scop va fi cel de a simplifica activitatea de reglementare a APP, care este acea instituție a statului care reglementează proprietatea publică”, a subliniat Adrian Lupușor.
Astăzi a fost semnat un memorandum între cele trei instituții partenere. Proiectul este prevăzut pentru 18 luni și intră în vigoare din momentul semnării.