NATO este îngrijorată că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina. Despre asta a afirmat joi, 17 februarie curent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, comentând informaţiile privind bombardamente peste linia armistiţiului din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Și secretarul de stat american, Antony Blinken, a exprimat în aceeași zi aceeși opinie. Potrivit acestuia, pretextul ar putea fi înscenarea unui atac terorist pe teritoriul Rusiei sau invocarea unei epurări etnice, „genocid”, prin descoperirea unei false gropi comune.
„Suntem îngrijoraţi că Rusia încearcă să fabrice un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Intenţiile Rusiei încă nu sunt clare”, a declarat şeful NATO presei, după o reuniune de două zile a miniştrilor Apărării din Alianţă la sediul de la Bruxelles.
De asemenea, Stoltenberg a mai atras atenţia că Rusia are tot ce îi trebuie pentru a lansa o invazie la scară largă şi rapidă în Ucraina.
„Au suficiente trupe, suficiente capabilităţi pentru a lansa o invazie deplină a Ucrainei în timp scurt sau fără o perioadă de atenţionare. De aceea situaţia este atât de periculoasă”, a adăugat Stoltenberg.
El a reluat teza prezentată cu o zi în urmă, când a descris criza de securitate de pe continent cauzată de acțiunile agresive ale Rusiei drept „noua normalitate în Europa” și a reafirmat că Alianța Nord-Atlantică va începe acțiunile de planificare la nivel militar pentru instalarea unui grup de luptă al NATO în România.
„Cred că ceea ce vedem acum este un nou normal pentru securitatea europeană, în care Rusia contestă principiile fundamentale ale securității europene și folosește forța pentru a intimida țări din Europa. Am văzut această situație din 2014 și acesta e motivul pentru care NATO a răspuns, pentru că nu avem altă variantă, trebuie să ne protejăm aliații. Am crescut prezența militară în partea estică a Alianței, chiar ieri am decis să le cerem comandaților militari planuri pentru creșterea prezenței militare pe termen lung în zonă, incluzând forțe de luptă în România și în alte țări din centrul și estul Europei. Trebuie să fim puternici, uniți, fermi, dar în același timp suntem mereu pregătiți pentru a găsi o soluție diplomatică”.
Miniștrii apărării din NATO s-au întâlnit joi, în cadrul celei de-a doua zi a reuniunii ministeriale, “cu partenerii noștri apropiați, Ucraina și Georgia, au abordat amenințarea continuă a agresiunii rusești, deteriorarea situației de securitate în regiunea Mării Negre și sprijinul politic și practic ferm al NATO pentru ambele țări”.
„Rusia ar putea descrie acest lucru (descoperirea unei false gropi comune sau invocarea unui atac terorist) drept dovadă a epurării etnice sau a genocidului”, a declarat și secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un discurs rostit în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Antony Blinken a mai spus că este de aşteptat ca înalţii oficiali de la Kremlin să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă înaintea atacului. Un atac împotriva Ucrainei ar include bombardarea mai multor obiective, concomitent cu desfăşurarea de atacuri cyber. Conform lui, SUA cred că Rusia a selectat deja obiectivele pe care tancurile şi trupele ruseşti le au de îndeplinit, iar Kievul – capitala Ucrainei – reprezintă un astfel de obiectiv.