În ajunul alegerilor locale, primarii din Moldova denunță presiuni din partea partidelor politice de la noi. „Unii colegi, într-adevăr atestă, interpretează unele acțiuni ca acte de presiune, că vin niște organe de control, Inspecția financiară vine pe neașteptate la cineva, ANI-ul și modul cum acționează în privința unor aleși locali și care uneori generează întrebări”. Declarația aparține directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.
La o emisiune de la N4, Viorel Furdui susține că totuși presiunile din acest an electoral sunt la un alt nivel, comparativ cu anii precedenți. A explicat și de ce. În cele din urmă, Furdui a evitat să spună din partea căror partide politice se atestă presiunile denunțate de edilii locali.
„Se simte că suntem în ajunul companiei electorale, an electoral, au început mișcările din partea diferitor forțe politice, vin cu propuneri, ceea ce mi se pare o chestiune ok, normală. Se duce această luptă pentru primari… Cu siguranță, trebuie să recunoaștem că, comparativ cu alegerile anterioare, această presiune pe primari este la un alt nivel, mai scăzută… Unii colegi, într-adevăr atestă, interpretează unele acțiuni ca acte de presiune, că vin niște organe de control, Inspecția financiară vine pe neașteptate la cineva, ANI-ul și modul cum acționează în privința unor aleși locali și care uneori generează întrebări, dar totuși dacă comparăm cu perioada anterioară, este totuși inconparabil din acest punct de vedere”, a precizat Viorel Furdui.
Amintim că în toamnă sunt planificate alegeri locale. Acesta vor avea loc pe data de 29 octombrie sau 5 noiembrie, însă data exactă va fi stabilită printr-o hotărâre a Comisei Electorale Centrale, cu cel puțin 70 de zile înainte de alegeri. Astfel, până în luna august va fi cunoscută data scrutinului.
Potrivit datelor CEC, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data 1 martie 2023, este de 3 295 464.