Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

VIDEO Avem frontiere, nu și polițiști de frontieră? Vasiloi dezvăluie alarmat: „Calitatea de pregătire lasă de dorit”

19 Oct. 2021, 12:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 12:56 // Societate //  Realitatea.md

„Activitatea Poliției de Frontieră și cea polițienească,
deși sunt înrudite, au o diferență”.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a dat de înțeles că, la hotarele Republicii Moldova, nu sunt suficienți oameni în primul rând și în al doilea rând unii din ei nu au pregătirea necesară pentru a conduce un sector de frontieră. Mai multe declarații în acest sens au fost făcute marți, 19 octombrie curent, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament. La aceasta, a fost audiat raportul de activitate al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) pentru perioada anului 2020 și 9 luni ale anului 2021.

„Voi fi sincer față de dvs. La moment, calitatea de pregătire în cadrul Academiei MAI lasă de dorit. Cu părere de rău, anul acesta nici nu am avut absolvenți polițiști de frontieră. Am reușit să atragem în poliția de frontieră 13 polițiști și încercăm acum prin cursuri de inițiere în activitatea Poliției de Frontieră să-i pregătim pe ei ca și polițiști de frontieră. … Chiar în zilele acestea, un grup de ofițeri de-ai noștri se află la Kiev, unde încercăm să preluăm practica pregătirii continue a grănicerilor din Ucraina, un sistem dezvoltat cu agenții europene”, a declarat Rosian Vasiloi.

Potrivit acestuia, în vara anului curent, odată intrat în funcția de conducere a IGPF, a depistat că în funcții-cheie nu este niciun polițist de frontieră. „Toate direcțiile regionale erau conduse de foști polițiști, foști comisari, foști ofițeri de poliție. Nu fac acum aluzie la lipsa de profesionalism din partea acestor persoane, însă activitatea Poliției de Frontieră și cea polițienească, deși sunt înrudite, au o diferență”.

„Una este să conduci un comisariat de poliție și alta e să conduci un sector de frontieră de 500 de kilometri, având în subordine circa 1.000 de persoane. E cu totul altceva. Trebuie să ții cont de cadrul bilateral de activitate, de regimul de frontieră. Dacă să luăm direcția regională nord are sector de frontieră cu Ucraina și are sector de frontieră cu România. Este specificul acestei activități și asta vom încerca să facem în asigurarea pregătirii continuă a polițiștilor de frontieră de toate nivelele”, a conchis șeful Poliției de Frontieră.

Este de menționat că ședința Comisiei parlamentare a fost transmisă în direct de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV. Aceasta poate fi urmărită integral aici.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală