Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

VIDEO Bașcanul Irina Vlah, acuzații grave la adresa Maiei Sandu: „Am auzit o minciună din partea președintei”

13 Oct. 2021, 15:03
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
13 Oct. 2021, 15:03 // Politica //  Petru Cosoi

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, declară în exclusivitate despre o lipsă toată de cooperarea cu autoritățile de la Chișinău, în special cu Președinta Republicii Moldova Maia Sandu. Mai mult decât atât, Vlah afirmă că în direcția autonomiei au fost făcuți mai mulți pași neprietenoși chiar din primele zile ale investirii. Totodată, Irina Vlah face trimitere la vizita Maia Sandu în raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia din vara acestui an, unde nici ea, nici alte organe de conducere din regiune nu au fost invitate, chiar dacă evenimentul ar fi fost organizat de către instituția prezidențială. Astfel, Irina Vlah declară că Maia Sandu i-ar fi spus minciuni atunci când a fost întrebată de ce nu a fost invitată la întrevedere.

În primul rând, conducerea autonomiei nu fost invitată la ceremonia de inaugurare. Acesta a fost un prim pas. Noi nu am înțeles aceste acțiuni în contextul în care la acea inaugurare au fost multe alte persoane care nu au nicio funcție în stat. Un al doilea pas ține de excluderea başcanului Găgăuziei din competența Consiliului Suprem de Securitate, a declarat Irina Vlah.

De asemenea, Irina Vlah a povestit explicit despre situația în care Maia Sandu a mers în raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia, fără ca autoritățile din regiune să cunoască despre acest lucru.

Doamna președintă a venit în Gagauzia, iar conducerea autonomiei nu a fost informată despre acest lucru. Eu am aflat acest lucru de la primarii din regiune, care au primit invitații de la Administrația Prezidențială pentru a participa la o întrevedere cu președinta. Primarii din regiune m-au sunat și m-au întrebat dacă voi participa la acest eveniment. Mulți dintre ei mi-au spus: Dacă bașcanul nostru nu este invitat, noi nu avem ce căuta la această întâlnire. Le-am explicat colegilor că noi respectăm instituția prezidențială și dacă președintele ne invită, trebuie să participăm la această întrevedere și că voi participa personal la această întrevedere. M-am prezentat la acea întrevedere cu speakerul Adunării Populare a Găgăuziei, care la fel nu a fost invitat. Am salutat-o pe președinta Maia Sandu și am felicitat-o cu ocazia investirii în funcție deoarece până în momentul respectiv nu am avut posibilitatea să o felicit. De asemenea, m-am interesant cum se face că președinta țării vine în regiune, iar conducerea autonomiei nu știe. Am auzit o minciună din partea președintei, care a declarat că ea nu este responsabilă de organizare și a fost invitată de către primari. Eu am văzut invitațiile adresate primarilor și semnate de către conducerea administrației prezidențiale, a dezvăluit Irina Vlah.

Întrebată dacă a adresat un demers, o scrisoare pentru a avea o întrevedere cu Maia Sandu, Irina Vlah a evitat să ofere un răspuns concret, vorbind în continuare despre divizare societății.

Noi trebuie să facem ceea ce trebuie, nu ceea ce vrem. Nouă poate nu ne place de Irina Vlah, dar pentru Irina Vlah au votat 92% dintre alegători(n.r. alegătorii din UTA Gagauzia). Și dacă vrei să conduci corect o țară, trebuie să lucrezi cu toate regiunile, a adăugat Vlah.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Au început să discute despre situația din Chișinău cu privire la conectarea blocurilor la agentul termic, despre criza din sistemul de sănătate și evoluția epidemiologică, însă au ajuns să se acuze reciproc și să calculeze cine are parte de mai multă promovare pe rețelele de socializare. S-a ajuns la această situație din cauza crizei gazelor naturale în Republica Moldova, subiect care l-a scos din sărite pe edilul Capitalei, Ion Ceban, iar ulterior și pe consilerul PAS, care este și director al „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

Cei doi și-au împărțit acuzații, după ce Ion Ceban a reiterat că este indignat de faptul că guvernarea PAS ascunde aspecte importante în legătură cu achizițiile de gaz din surse alternative și că nu-și asumă lucruri importante, precum ar fi deconectarea instituțiilor statului de la agentul termic.

În replică, Roman Cojuhari l-a acuzat pe Ceban de populism.

„Domn primar dumneavoastră astăzi deja a nuștiu a câta oară sau vă contraziceți sau vorbiți și minciuni, faceți populism. Vă spun și de ce. Pe de-o parte spuneți că primarul e de vină, dar în același timp spuneți că toți sunt de vină, numai nu primarul. Că Parlamentul e de vină, că Guvernul, că nuștiu cine mai e de vină, dar cine e de vină că s-a ajuns în criza care este de azi cu gazele, nu tot voi care ați fost la guvernare în ultimii doi ani? Nu e despre asta, ci despre minciunile și populismul pe care-l faceți acum, marea majoritatea a instituțiilor la care ați făcut referință nu sunt conectate la agentul termic. Nu e cazul să veniți cu acuzații și aberații și cu niște demersuri care nu sunt argumentate și adevărate, nu duceți opinia publică în eroare. Nici Guvernul, nici Președinția și nici alte instituții publice nu sunt conectate la agentul termic. De Parlament, acuș, încă nu mi-o fost comunicat”, a declarat consilierul PAS, directorul „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

A fost însă, în mod repetat, contrazis de primarul general al Capitalei care spune că are informații veridice precum că în timp ce oamenii îngheață. mai multe instituții din subordinea Guvernului au parte de căldură.

„Eu cred că dumneavoastră personal și autoritățile centrale trebuiau să vină cu mesaj public, nu primarul să spună, că vă deziceți de agentul termic până nu rezolvați problema și ați fi arătat corect în raport cu oamenii, dar în momentul în care nu furnizați căldură oamenilor și eu știu cu certitudine că sunt conectate foarte multe instituții guvernamentale, dacă vreți vă dau și lista, și vă deconectați în mod benevol pentru că asta o să vă slaveze măcar o parte din obraz”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.

A urmat „războiul” replicilor în privința promovării pe rețelele sociale.

„- Ceban: Aveți două persoane aici care vă filmează și vă pun pe rețelele de socializare. A cui este angajat acest domn?

– Cojuhari: Și dumneavoastră, din banii cui achitați promovarea, banerele de pe Facebook? Când o să publicați rapoarte cât achitați pentru promovare pe rețelele sociale și din a cui bani, atunci o să vă răspund și eu.”

Scandalul celor doi a fost întrerupt de un consilier socialist care l-a luat la rost pe consilierul PAS, Roman Cojuhari.

„Mi se pare că trebuie de oprit această manipulare din CMC. Atunci când contractul și prețul la gaz este un secret, eu cred că dvs. trebuie să vă închideți gura și să vă fie rușine în fața a tot poporul din Moldova pentru acest secret al tarifului la gaz”, a mai adăugat consilierul socialist Alexandr Odințov.

Realitatea.md menționează că anterior în rundele de negocieri cu cei de la Gazprom, autoritățile de la Chișinău nu au reușit să convină asupra unor condiții reciproc avantajoase și nu a fost semnat vreun acord în privința livrării gazelor naturale din Federația Rusă. Între timp, Guvernul caută soluții de alternativă și a reușit să procure câteva milioane de m3 de gaze de la companii înregistrate în UE.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău