Mai mulți elevi, studenți, experți și reprezentanți ai diferitor etnii din țară au participat la workshop-ul organizat de Asociația pentru Politică Externă, cu sprijinul USAID. Evenimentul a avut ca temă de discuţie integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi perspectivele pe care le oferă pentru ţară şi cetăţeni.
În cadrul dezbaterilor, participanţii au aflat răspunsuri la întrebările care îi preocupă. S-a discutat despre reforme, finanţare şi oportunităţile directe pentru cetăţenii Republicii Moldova.
„Beneficiile integrării europene vor fi resimțite atât la nivel colectiv de stat, cât și la nivel individual. La nivel colectiv de stat, asta va însemna instituții funcționale, justiție în conformitate cu legea, oportunități mai multe pentru a se dezvolta business-ul și de aici, mai multe oportunități, desigur, pentru cetățeni. Oamenii noștri vor avea salarii mai mari, posibilități mai mari de a se angaja, de a munci în condiții mai avantajoase pentru ei și din acest punct de vedere, vom avea toți de câștigat”, susţine Ion Tăbîrţă, expert al Centrului de Informare şi Documentare NATO.
„Oamenii prin integrarea europeană o să obțină acces la un spațiu mult mai larg. Evident, ei obțin posibilități extinse de a lucra peste hotare, de a câștiga un ban peste hotare, de a călători peste hotare în spațiul european, într-un spațiu bine amenajat, bine respectat, bine văzut și foarte plăcut”, afirmă Mark Mazureanu, expert ASIST Analytics.
„Dacă vorbim despre plusuri, eu cred că în primul rând întrebările care au fost ridicate astăzi, tot ce ține de identitate, drepturile minorităților etnice, despre anumite probleme, suportul din partea statului minorităților, tot ce este în Uniunea Europeană respectat, în acest sens Republica Moldova și societatea Republicii Moldova o să fie protejată”, precizează Natalia Stercul, expert în cadrul Asociației pentru Politică Externă.
Participanţii la discuţie au apreciat eforturile Uniunii Europene pentru a sprijini Republica Moldova şi au subliniat rezultatele pe care cetăţenii noştri deja le simt zi de zi.
„Eu consider că integrarea europeană este o prioritate pentru vectorul nostru geopolitic, pentru politică în general din Republica Moldova. Mai multe organizații non-guvernamentale sunt finanțate de la Uniunea Europeană. Am văzut că și anumite crize am depășit datorită ajutorului din partea UE-ului, de exemplu aceeași criză energetică. UE practic ne-a finanțat parte majoră, ceea ce cetățenii ar trebui să plătească pentru gaze natural”, spune Mihail Nesteriuc, student.
„Integrarea R.Moldova în UE ar trebui să reprezinte un imperativ de supraviețuire a statului R.Moldova, deoarece Uniunea Europeană oferă un model de dezvoltare din toate punctele de vedere. Valorile democratice pe care le inoculează UE reprezintă viitorul și ar trebui să reprezinte și viitorul Republicii Moldova. Noi resimțim beneficiile UE, nu doar prin granturi, prin proiecte, prin infrastructură, dar le resimțim în fiecare zi”, afirmă Viorica Ţîcu.
Realizarea acestui reportaj a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.