Curs valutar
 • EUR
  19.1292
  0.1532%
 • USD
  17.7410
  0.0564%
 • RUB
  0.1940
  1.5979%
 • RON
  3.8504
  0.1117%
 • UAH
  0.4829
  -0.1035%

VIDEO Bombă! Ex-ambasadorul UE ar fi avut discuții private cu Morari. Procurorul general pornește un scandal diplomatic

04 Oct. 2021, 13:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Oct. 2021, 13:17 // Politica //  Realitatea.md

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit luni, 4 octombrie curent, cu o conferință-bombă în cadrul căreia a făcut o serie de acuzații. S-a referit în special la fostul șef ai Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, dar, neașteptat, și la fostul șef al Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care de curând și-a încheiat mandatul. „Anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică din timpul statului capturat”.

„Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l „aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți. Întâmplător sau nu, dar dialogul lui Viorel Morari cu Excelența Sa, Ambasadorul Peter Michalko a început exact în perioada Concursului la funcția de Procuror General și evident că această temă îl preocupa destul de mult pe domnul Ambasador. Reieșind din conversația dintre cei doi, întâlnirea lor a avut loc la sediul Misiunii UE la Chișinău pe 21 noiembrie 2019, după care Viorel Morari cu regularitate îi raporta toate mișcările din interiorul instituției”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

– Buna. Sunt Viorel Morari, șeful PA. Mulțumesc pentru discuție. Apreciez.
– Buna seara. Mulțumesc mult și eu. Numai bine și dacă va trebui, sunați-mă oricând.
– Pentru informare – Publika TV m-a invitat azi la 18:30 la emisiunea Tema zilei cu Victoria Criucova. A fost difuzat și un spot. O oră în urmă m-a sunat și a spus că administrația postului a anulat emisiunea.

Peste o săptămână Viorel Morari i-ar fi scris din nou Ambasadorului Michalko.

– Buna. Azi este ședința CSP. Va fi selectat candidatul Stoianoglo Alexandr. Posibil azi să fie acceptat și de Președintele RM. Un candidat la funcția de PG – a contestat actele comisiei de selecție și ale CSP atât la Judecătoria Râșcani și la Curtea de Apel. Ieri, în a doua jumătate a zilei solicitarea de suspendare a concursului a fost respinsă de ambele instanțe.
– Merci. Asta confirmă ce am auzit și eu.
– Judecătoria Râșcani a respins azi solicitarea de suspendare a concursului a unui alt candidat Perju Sergiu. El azi a depus solicitarea și azi a fost respinsă de judecător.

„Nu cred că trebuie să explic prea mult, cine, de fapt, stă în spatele candidaților la funcția de Procuror General, Eduard Bulat și Sergiu Perju? Cine îi ghida și de ce, timp de un an și jumătate se zbăteau prin instanțe pentru anularea rezultatelor concursului la funcția de Procuror General? Și mai ales, cine încuraja gruparea mafiotă a lui Viorel Morari și a reprezentanților acestuia, inclusiv europeni? Cel puțin așa pretindea a fi candidatul Sergiu Perju – prietenul lui Vladislav Bobrov și unul din apropiații lui Viorel Morari de la Procuratura Anticorupție”, a continuat Alexandr Stoianoglo.

Pe 28 noiembrie 2019, Viorel Morari i-ar fi raportat Ambasadorului UE că, cu patru zile înainte, a dispus anularea ordonanței procurorului de refuz pe faptul finanțării PSRM.

„Dacă e să deducem din discuție, acest subiect a fost abordat cu o săptămână mai devreme în cadrul întrevederii dintre cei doi. Nu pot să nu remarc aici faptul că anume dosarul finanțării PSRM îl interesa pe Ambasadorul UE Peter Michalko și în cadrul întrevederilor sale oficiale cu mine”.

La 4 decembrie 2019, deja după ce Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de Procuror General, Viorel Morari a mai avut o conversație cu diplomatul.

– Buna! Dacă Vă aduceți aminte am discutat câteva scenarii privind demiterea mea:
1. Un eventual control – PG a solicitat la 3 decembrie 2019 ora 14:00 prezentarea până pe 6 decembrie 2019 a raportului complex de activitate pentru 2016 – 2019.
2. Apariția în spațiul public a unei petiții anonime către CSP și PG unde sunt invocate cam aceleași fapte din Aprilie 2019 ”.
-Mersi pentru informare. Dar totuși, dacă e ceva de făcut, vreau să fac ceva. Eu voi împărtăși îngrijorările noastre cu SUA.

Vă puteți imagina ce cadru valoros este Viorel Morari pentru experții noștri externi de dezvoltare. Nu am să vă mai obosesc cu discuțiile lor de mai departe, ele se rezumă la plângeri și nemulțumiri interminabile la adresa mea legate fie de controalele care se derulau la PA, fie de suspendarea acestuia din funcție, bineînțeles cu expedierea către principalul diplomat al UE a actelor, cu interpretările corespunzătoare”, a remarcat procurorul general în cadrul conferinței de presă.

La 10 decembrie 2019, Ambasadorul UE i-ar fi scris lui Viorel Morari.

– Am informat pe ambasadorii statelor UE despre situația. Toți vor privi asta ca o cauză principială.

A doua zi, 11 decembrie 2019, Viorel Morari i-a raportat lui Peter Michalko.

– Buna. Mâine la 14:00 am întâlnire cu reprezentanții Ambasadei SUA. M-a contactat doamna Podoroghin.

Pe 24 decembrie 2019, iarăși Peter Michalko l-ar fi întrebat pe Viorel Morari dacă este de acord ca el să spună câteva ceva public, la care fostul șef al PA i-a răspuns afirmativ, dar a avut o rugăminte.

– Vă rog să nu vă expuneți…

Nu este clar cu certitudine la ce anume nu trebuia să se expună diplomatul.

„În vâltoarea ultimelor evenimente ce vizează modificările urgente la Legea cu privire la Procuratură, promovarea și adoptarea lor cu încălcarea flagrantă a tuturor recomandărilor internaționale și a normelor constituționale, aducând Procuratura la piciorul politicului, devine oarecum neclară și suspectă tăcerea Delegației UE, a Ambasadei SUA și altor parteneri de dezvoltare. Ar fi bine totuși ca societatea să cunoască care este poziția lor, dacă împărtășesc aceleași viziuni și convingeri ca ale fostului Ambasador UE la Chișinău, Peter Michalko, a conchis Alexandr Stoianoglo.

Este de menționat că, în contextul în care prevalează importanța declarațiilor procurorului general, care este o persoană oficială și mai mult reprezintă puterea legislativă în stat, Realitatea.md și-a asumat să publice acest articol, însă urmează să solicităm reacțiile persoanele vizate mai sus. Odată ce le vom obține, le vom face publice în articole separate, inclusiv cu actualizarea acestuia.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
11 Dec. 2023, 20:17
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
11 Dec. 2023, 20:17 // Life //  Ursu Ana

Atmosferă feerică la Castel Mimi, acolo unde peste 1300 de persoane au venit să simtă magia sărbătorilor de iarnă, cu zăpadă, Moş Crăciun, multă lumină şi energie pozitivă.

Aproape 600 de copii au primit daruri de ciocolată de la moşul cu barbă albă şi au dansat împreună în jurul bradului imens amplasat în curtea Castelului. Cei mici au putut să-i scrie gânduri bune şi mesaje lui Moş Crăciun, pe care le-au plasat în cutia poştală.

De atmosferă şi sărbătoare s-au bucurat şi adulţii care au putut savura din vin fiert nelimitat, pe toată durata zilei. În total, organizatorii au turnat în pahare 380 de litri de glintwein îndulcit cu zahăr şi scorţişoară.

Aroma de izvar şi plăcinţele proaspăt coapte, dar şi miile de luminiţe decorative au transformat curtea Castelului într-un adevărat târg de Crăciun dintr-o capitală europeană.

Feeria continuă la Castel Mimi şi în următoarea perioadă. Pe 24 decembrie sunteţi aşteptaţi la „Cina de Ajun”, unde veţi avea parte de un meniu select şi muzică live. Din atmosfera serii de Crăciun nu vor lipsi colindele tradiţionale.

Sunteţi aşteptaţi la Castel şi în luna ianuarie. Weekend-urile sunt dedicate brunch-urilor în compania oamenilor dragi. Decorul festiv, luminiţele şi bradul din curte va putea fi admirat de vizitatori până la sfârşitul lunii ianuarie.

 

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală