Curs valutar
  • EUR
    19.0999
    0%
  • USD
    17.7310
    0%
  • RUB
    0.1909
    0%
  • RON
    3.8461
    0%
  • UAH
    0.4834
    0%

(VIDEO) București a fost unul din cele mai păzite orașe din Europa timp de două zile. Iată de ce și pentru cine!

11 Iun. 2021, 09:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
11 Iun. 2021, 09:51 // În Lume //  Realitatea.md

Au fost măsuri excepționale de securitate pe timpul vizitei de stat a președintelui israelian la București. Reuven Rivlin a venit în România la nici trei săptămâni de la aplanarea conflictului sângeros dintre Israel și grupările din Fâșia Gaza. Misiunea a fost cu atât mai delicată pentru sutele de forțe implicate în pregătirea vizitei în cel mai mic detaliu. Oficialul s-a întâlnit la București cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul, iar în ultima zi s-a aflat la Brașov, într-o zonă greu accesibilă și fără semnal. A fost misiunea cu cel mai înalt grad de risc de după Sumitul de la Sibiu din 2019 când orașul a fost vizitat de cei mai importanți lideri europeni.

Digi24 din România vă arată într-un reportaj exclusiv ce nu s-a văzut pe timpul celor două zile când Capitala a fost unul dintre cele mai bine păzite orașe din Europa.

Pregătirile pentru sosirea președintelui israelian în România au început cu mult timp înainte ca oficialul să sosească în țara noastră în data de 8 iunie. Cu 24 de ore înainte ca el să ajungă pe aeroportul din Otopeni, traseul a fost inspectat iar în cele mai importante puncte au fost plasați polițiști și jandarmi.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, a fost escortat de la aeroport într-o mașină a Serviciului de Protecție și Pază: o limuzină blindată configurată special pentru astfel de misiuni capabilă să iasă din orice situație limită. În cazul celei mai mici suspiciuni, șeful dispozitivului de securitate putea lua decizia de a schimba traseul inițial cu unul mai sigur.

„Este aproape imposibil să ajungi la oficialul israelian: este păzit non-stop de ofițeri înarmați care nu au voie să îl scape din ochi. Gărzii personale pe timpul vizitei la București s-au alăturat și ofițeri români de la SPP. Foarte aproape de președinte stau și forțe mai puțin vizibile pregătite să intervină în orice moment, antrenate inclusiv pentru intervenții contrateroriste.

Locurile în care președintele din Israel a ajuns au fost atent cercetate, precum parcul Carol, acolo unde demnitarul a depus coroane la monumentul ostașului necunoscut.

În mod normal aici erau sute de mașini, dar parcarea de la intrarea în Parcul Carol a fost golită cu multe ore înainte să sosească coloana oficială pentru a elimina din riscurile care ar putea pune în pericol viața oficialului israelian. În plus, toate blocurile din zonă au fost și ele controlate. Serviciul de Protecție și Pază a adus inclusiv câini special antrenați pentru a depista dispozitive explozive: cu ajutorul lor parcul a putut fi verificat într-un timp mult mai scurt. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării: ofițerii SPP împreună cu polițiștii și militarii MApN au verificat inclusiv muzeul situat la intrarea în parc. Cu o oră înainte ca președintele Iraelului să ajungă aici lunetiștii s-au pus în dispozitiv. Supraveghează de acolo zona de la înălțime. Și sunt pregătiți să tragă în cazul în care cineva ar amenința viața oficialului israelian. Ei au fost în mai multe puncte pe unde a trecut coloana oficială inclusiv în zona Arcului de Triumf”, potrivit relatărilor reporterului Digi24 care a descris atsmofera din acele momente.

Șeful statului Israel a avut în program și o vizită la monumentul Holocaustului, situat în centrul Capitalei, ceea ce a făcut misiunea mai dificilă. Jandarmii aflați în apropiere nu au făcut niciun compromis atunci când un curier cu un rucsac în spate care livra mâncare pe bicicletă voia cu orice preț să treacă prin zona securizată. L-au rugat să aleagă o rută ocolitoare.

Pentru aproape o oră perimetrul din jurul monumentului Holocaustului a devenit cel mai sigur loc din București.

Reporterul Digi24 a relatat de pe terasa-acoperiș unde erau lunetiștii că „zona este extrem de aglomerată, cu foarte multe geamuri de unde pot apărea amenințări”: „Această echipă de lunetiști trebuie să fie atentă nu doar la ce se întâmplă în față ci și la ce se întâmplă în blocul din lateral. Sunt două echipe de lunetiști pe această terasă-acoperiș poziționate la poli opuși pentru a fi siguri că toată zona este supravegheată. Silențioști, lunetiștii pot trage până la o distanță de 800 de metri. În plus, aflați la înălțime, ei transmit informații utile celor de la sol”.

Totodată, foarte aproape de locul în care erau oficialii români și președintele Israelului se afla mașina Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații, iar ofițerii din dubă erau pregătiți să intervină și să gestioneze orice amenințare teroristă.

În ultima zi a vizitei de stat, șeful republicii Israel a vizitat memorialul dedicat militarilor israelieni care au murit într-un accident aviatic în munții Bucegi.

Oficialul a ajuns în vârf de munte cu o mașină de teren. O zonă împădurită și greu accesibilă care i-a provocat mai ales pe specialiștii STS care au pregătit infrastructura ca serviciul 112 să poată fi activ în cazul celui mai rău scenariu. Președintele Israelului a părăsit România în seara zilei de 10 iunie.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
09 Dec. 2023, 17:01
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
09 Dec. 2023, 17:01 // Life //  Realitatea.md

Anul viitor, 2024, se profilează ca o potențială piatră de hotar în istoria climei, predicțiile de la Met Office indicând că ar putea depăși limita critică de încălzire de 2,7 ° F (1,5 ° C) stabilită în Acordul de la Paris. Această limită este considerată un prag dincolo de care schimbările climatice ar putea deveni ireversibile. Modelele sugerează că temperaturile anul viitor ar putea varia între 2,41 ° F (1,34 ° C) și 2,84 ° F (1,58 ° C) peste media preindustrială.

Dr. Dunstone, principalul prognozator, subliniază că această prognoză se aliniază cu tendința de încălzire globală în curs și este amplificată de un eveniment semnificativ El Niño. Acest eveniment, caracterizat printr-o schimbare în distribuția apei calde în Oceanul Pacific, duce la vânturi mai slabe și mări mai calde pentru o perioadă temporară. Pe lângă aceasta, temperaturile anormale ridicate din Atlanticul de Nord și Oceanul de Sud sunt de așteptat să contribuie la temperaturile extreme, scrie Dailymail.

În 2015, națiunile s-au angajat să reducă creșterea temperaturii globale peste 2,7 °F (1,5 °C) pentru a preveni condițiile climatice destabilizatoare. Dr. Dunstone clarifică faptul că o singură încălcare temporară a acestei limite nu ar încălca neapărat Acordul de la Paris, dar subliniază că ar marca o etapă semnificativă a istoriei climatice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Incalzirea globala Modelele sugerează că temperaturile anul viitor ar putea varia între 2,41 ° F (1,34 ° C) și 2,84 ° F (1,58 ° C) peste media preindustrială
Modelele sugerează că temperaturile anul viitor ar putea varia între 1,34 ° C și 1,58 ° C  peste media preindustrială (Surs: Met Office)

Istoria climei ar putea înregistra noi valori record în anul 2024

Factori precum fluctuațiile naturale ale temperaturilor globale, inclusiv influența El Niño, contribuie la variațiile anuale. Cu toate acestea, profesorul Adam Scaife subliniază că încălzirea indusă de om rămâne principalul motor din spatele temperaturilor record de la Revoluția Industrială.

Această predicție urmează unei serii de evenimente meteorologice fără precedent, 2023 probabil să fie declarat cel mai cald an înregistrat, depășind previziunile anterioare de temperatură. Met Office a anticipat inițial un interval de temperatură de la 1,94 °F (1,08 °C) la 2,38 °F (1,32 °C) peste media preindustrială pentru 2023. Cu toate acestea, media observată pentru ultimele 11 luni a fost de 2,52 °F (1,4°C) deasupra liniei de bază 1850-1900.

Pe măsură ce lumea anticipează rezultatele COP28, negocierile finale sunt în desfășurare, cu speranța că reprezentanții vor conveni asupra unui plan de eliminare treptată a combustibililor fosili. Accentul se extinde dincolo de dioxidul de carbon, emisiile de metan fiind, de asemenea, analizate la conferință. În ciuda acestor eforturi, un studiu recent din Global Carbon Budget dezvăluie că emisiile de combustibili fosili au atins un nivel record în 2023, subliniind nevoia urgentă de acțiune globală pentru a atenua schimbările climatice.

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală