Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au votat „DA”, pentru modificarea Constituției și includerea în Legea Supremă a obiectivului de integrare europeană.
Solicitarea de a organiza scrutinul a fost înaintată de președinta Maia Sandu Parlamentului, în decembrie 2023, după ce Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.
Prin desfășurarea referendumului se confirmă aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni, reconfirmând voința de aderare la Uniunea Europeană până în 2030.
În total, circa 1,4 milioane de alegători și-au exprimat opțiunile la peste 2000 de secții de votare, inclusiv la peste 200 din afara țării.
Potrivit rezultatelor, peste 50% (50,35% – pe grafică) cu mândrie de țară, au ales opțiunea „DA”, sprijinind astfel aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional pe 31 octombrie 2024.
Odată validate de Curtea Constituțională, rezultatele referendumului nu mai au nevoie de alte confirmări, voturile exprimate având putere juridică supremă.
Urmare a referendumului, după ce decizia Curții Constituționale se va publica într-o ediție specială a Monitorului Oficial, preambulul Constituției va fi completat cu două aliniate, care vor conține afirmațiile: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Legea Supremă va fi completată cu titlul cinci prim – „integrarea în Uniunea Europeană” și articolul 140 prim – „Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.
Articolul 140 prim va conține două aliniate:
Primul – Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.
Al doilea – Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Republica Moldova urmează să își adapteze modul de guvernare, infrastructura, legislația și instituțiile la rigorile europene. Asta înseamnă că vom avea drumuri mai bune, școli dotate cu tehnologii moderne, instituții medicale cu echipament performant, justiție independentă, echitate socială, salarii mai apropiate de cele din UE și alte facilități pe care le au și le consolidează constant statele Uniunii.