Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

VIDEO Ceban „atacă” din nou Guvernul Gavrilița: Decizia CNESP este nulă. Nu mă mai speriați, oleacă dictatori

29 Aug. 2021, 12:44
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
29 Aug. 2021, 12:44 // Politica //  Tatiana Rusnac

Scandalul continuă. Primarul general al Capitalei, Ion Ceban insistă pe faptul că decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău și că angajații din sistemul de educație nevaccinați nu vor fi obligați să prezinte, din toamnă, teste negative la COVID-19 la fiecare două săptămâni.

Ceban spune că municipalitatea este gata să asigure testarea angajaților dacă va fi nevoie, iar în acest sens a dispus alocarea a 3 milioane de lei în din buget.

„Am văzut ieri declarația potrivit căreia CNESP local trebuie să facă precum zice CNESP, este un fals. Nu suntem în situatie excepțională, așa o precizare pentru cei oleacă juriști. CNESP local poate decide, în funcție de indicatorii epidemiologi, nu este obligată să transpună decizia CNESP. Vreau să spun că statul și-a bătut joc de cadrele didactice prin faptul că i-a impus să se testeze din cont propriu. Mii jale de profesori, angajați auxiliari, vi se încalcă drepturile… Repet încă odată, decizia CNESP este nulă si nu dădoamne să fie persecutat vreun profesor, educator, bucătar, paznic, deridecătoare sau medic”, a declarat Ceban.

Amintim că, în dimineața zilei de ieri, primarul municipiului Chișinău a anunțat că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.

Deputatul PAS, Radu Marian a criticat decizia lui Ion Ceban. Marian a scris că Ion Ceban își bate joc de eforturile autorităților centrale de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ.

Ulterior a intervenit și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco cu o reacție. Nemerenco a scris pe Facebook că deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule.

Primăriile, în calitatea lor de fondatori ale instituțiilor de învățământ, ar putea să găsească modalități de a organiza și finanța aceste testări, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie