Pe parcursul 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat 630 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova, cu 20% mai multe decât în 2020. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă a Centrului de Resurse Juridice (CRJM), transmisă live pe RLIVE.MD
În 2021, moldovenii s-au adresat de trei ori mai frecvent la CEDO decât media europeană. Astfel, Moldova se află pe locul 12 din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei.
La 31 decembrie 2021, 1038 de cereri depuse de reclamanți din Republica Moldova încă așteptau examinarea, 92% fiind cu șanse mari de succes. Până la aceeași dată, CEDO a pronunțat 541 de hotărâri în cauzele moldovenești, dintre care 68 – în 2021.
În total, în 2021, CEDO a înregistrat peste 42 de mii de cereri, 43% dintre care fiind îndreptate împotriva a două țări: Turcia și Federația Rusă. Din cele 70 de mii de cereri aflate pe rol, peste 70% erau îndreptate împotriva a patru state: Federația Rusă, Turcia, Ucraina și România. Moldova se află pe locul 11. În 2021 CEDO a pronunțat peste o mie de hotărâri, cu 27% mai mult decât în 2020, 47% dintre acestea vizau Federația Rusă, Ucraina și România. Moldova s-a plasat pe locul cinci.
Potrivit președintelui CRJM, Vladislav Gribincea, numărul mare de cereri la Curtea Europeană vorbește despre disfuncțiile din sistemul judecătoresc. Sistemul de justiție și procurorii trebuie să-și facă treaba. De asemenea, trebuie îmbunătățite condițiile de detenție și autoritățile să-și schimbe atitudinea față de respectul vieții private și a dreptului de proprietate. În opinia sa, orice sistem nu se va schimba dacă nu va fi „presat” să se schimbe. O soluție bună ar fi existența unui sistem național clar de monitorizare a ce se întâmplă după o decizie a CEDO. Și anume, obținerea de compensații de către reclamant și neadmiterea de violări pe parcurs de către stat.