Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Cetățenii, despre Summitul de la Bulboaca: „Un pas important pentru țară, în primul rând, datorită vizibilității”

02 Iun. 2023, 18:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
02 Iun. 2023, 18:38 // Societate //  Elena Putregai

Cum a fost văzut Summitul Comunității Politice Europene (CPE) de cetățeni? Colegul Traian de la ORA DE LIVE a mers vineri, 2 iunie curent, în Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul capitalei pentru a cere mai multe opinii. Acestea s-au adeverit a fi împărțite. Sunt de bine și de mai puțin bine. Au fost și intervievați care au recunoscut că nu știu prea multe despre acest eveniment.

VIDEO Sandu, mesaj după Summit: Moldova a fost centrul Europei datorită oamenilor harnici și dedicați

„Aș fi vrut ca președintele nostru să ia ceea ce i s-a propus mai bun pentru țara noastră. … Este un pas important în țara noastră, în primul rând datorită vizibilității. Majoritatea liderilor europeni au fost prima dată la noi, ne va asigura parteneriate externe, gaz din Azerbaidjan sau susținere pentru aderarea la UE. … A fost important și neobișnuit, pentru că țara noastră este mică, dar aici așa o posibilitate să devenim prieteni. … E o mascaradă de a ne ține departe de adevăr”, sunt unele dintre opinii.

Pentru mai multe, cum ar fi experiența de cândva a unei intervievate de a-și face studiile peste hotare, în comparație cu posibilitatea pe care o au acum tinerii, aflați în videoul de mai jos.

Amintim că Summitul CPE 2023 a avut loc în localitatea Bulboaca. Au participat 48 de președinți de stat, premieri și înalți demnitari ai Uniunii Europene. Acest eveniment a făcut ca Republica Moldova să beneficieze de o vizibilitate fără precedent pe plan internațional, aproape 700 de jurnaliști relatând în timp real de la fața locului.

FOTO Ultima delegație participantă la Summit a plecat din Moldova. Află care-i

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală