Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Cine este protestatarul din fața MAI-ului care doarme acolo de cinci zile și ce vrea să discute cu Ana Revenco

26 Nov. 2021, 16:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
26 Nov. 2021, 16:04 // Societate //  Maria Timofti

Numele lui este Grigore Todos, cetățeanul care deja de 5 zile protestează la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. În fața scărilor instituției, bărbatul originar din localitatea Zîrnești, orașul Cahul, și-a amenajat un pat cu lenjerie și spune că nu va pleca până nu va fi primit în audiență de ministra Ana Revenco.

Protestatarul ne-a spus că a fost victima unor escrocherii care au avut loc acum 10 ani. Două bănci comerciale din țară i-au sustras sume de bani din conturile bancare, iar la scurt timp, dosarul deschis pe acest caz a fost clasat. Acum, el a venit să-și ceară dreptatea în fața ministerului, întrucât, spune el, organele responsabile nu vor să audă despre problemele pe care le are.

„Eu am lucrat în Grecia și trimeteam banii prin Western Union. Când am venit mi s-a spus că banii au fost ridicați în baza unei procuri. Au zis că am ridicat banii cu un pașaport ex-sovietic din 1980. Contabila șefă împreună cu directorul adjunct și directorul băncii mi-au furat 13 mii de euro de pe contul meu personal al băncii, iar de pe alt cont mi s-au sustras 250 de mii de lei”, a declarat bărbatul.

Tot el a spus că după ore în șir așteptate în fața ministerului, secretarul de stat al ministerului, Alexandru Oprea, i-a dat asigurări că va fi primit în audiență de către ministra, Ana Revenco.

”A ieșit secretarul conducerii ministerului și m-a asigurat, pe un telefon mi-a arăta, că el a făcut legătură cu doamna ministru și că mă va primi în audiență”, a spus Grigore Todos.

Surse sigure din cadrul ministerului au declarat pentru redacția noastră că în luna octombrie a anului curent, domnul Todos a fost deja primit în audiență, iar cererea sa a fost expediată către Procuratura din Cahul. Iar de când protestează, bărbatului i-a fost propus să scrie o cerere de urgență către ministru însă acesta a refuzat în nenumărate rânduri.

Pentru a face mai multă lumină în acest caz, am telefonat primarul din localitatea Zîrnești, raionul Cahul pentru a afla mai multe detalii despre protestatarul de la MAI. Nicolae Beju, a declarat pentru realitatea.md că bărbatul, de fapt, este vizat într-un dosar pentru viol. Cazul s-ar fi întâmplat în primăvara acestui an, iar în acest timp, bărbatul ar fi stat două luni în arest preventiv, iar ulterior în arest la domiciliu. Potrivit primarului, dosarul se află acum la Judecătoria Cahul, iar cel mai probabil, în curând va ajunge după gratii, întrucât există probe care i-ar confirma vinovăția. 

Am telefonat și la Judecătoria Cahul pentru a afla despre existența unui dosar penal pe numele lui Grigore Todos, însă, purtătorul de cuvânt al instituției, Inga Oleanu ne-a îndrumat să scriem o solicitare de informații. 

Redacția realiatatea.md va reveni cu mai multe detalii la acest subiect. Mai jos puteți urmări declarațiile bărbatului.

 

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală