Polița de asigurare medicală, în anul 2023, se va scumpi de trei ori și va costa 12 636 de lei. Informația a fost confirmată de către directorul general al CNAM, Ion Dodon, în cadrul unei conferințe de presă. Responsabilul a venit însă cu precizări și a explicat cine va achita această sumă.
”Există situații și anumite persoane care consideră că nu sunt obligate să achite primele de asigurare deși au posibilitate, nu sunt din categorii de persoane asigurate de Guvern, nici șomeri, nici pensionari, practică antreprenoriat la negru, sau au venit nedeclarat și au posibilitatea de a achita prima până la 31 martie în mărimea de 2028 de lei. Cei care nu vor respecta obligația, având venituri, și vor procura prima doar după ce vor avea nevoie de o intervenție medicală de exemplu, costisitoare, vor achita prima în mărime integrală de 12 636 lei”, a declarat Ion Dodon.
Directorul CNAM a mai spus că lista beneficiarilor de poliță medicală gratuită rămâne neschimbată (copii, studenți, persoanele cu dizabilități, pensionarii, femeile însărcinate…), în total este vorba despre peste 1,6 milioane de persoane, iar în acest scop, din Buget se vor aloca 6,8 mlrd lei.
Cât vor achita alte categorii:
1014 lei – Proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori.
1622 lei – Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor
2028 lei – Pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.
4056 lei – Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!