„A fost o etapă deloc ușoară, dar ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct concursului astăzi, de a regândi mecanismele și a rescrie regulile!” Este precizarea făcută de președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, după ce a fost anulat concursul pentru numirea unui Procuror General.
În ședința de miercuri, 28 februarie curent, Obadă a recunoscut: „s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost punctat, or mai bine spus, depunctat unul dintre candidați”.
În context, președintele CSP a dat asigurări că la noul concurs, deocamdată nu se cunoaște când va fi lansat, vor fi stipulate reguli mult mai clare și accesibile tuturor.
„În 22 februarie a avut loc etapa interviului. Toți membrii prezenți în ședința Consiliului Superior al Procurorilor, având dorința de a realiza echidistant, prompt și de a încheia în aceeași zi proba interviului, a lucrat pe durata a aproximativ 11 ore, cu intermitențe de 5/7 minute, câteva întreruperi au fost. La încheierea acestui exercițiu, noi ne-am retras în deliberare, a avut loc realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru al Consiliului. La acea etapă nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru al CSP, per criteriu de evaluare, pentru fiecare din cei 4 candidați. Nu a fost supusă dezbaterilor, nu a fost analizată din perspectiva motivării argumentării punctajului oferit în niciuna dintre fișele care au fost completate în seara acelei zile. Subsecvent, pentru a finaliza operațiunea administrativă care a avut loc la 22 februarie, Consiliul a anunțat public și a fixat pentru 26 februarie ședința CSP, în cadrul căreia urma să fie desigilat plicul cu fișele de evaluare per candidat, care în acea seară a fost sigilat în prezența tuturor, și păstrat în safeul aparatului CSP. (…)
În consecință, s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost punctat, or mai bine spus, depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție și anume, prioritatea numărul 1: desfășurarea unui concurs public transparent, bazat pe principiile meritocrației, legalității, transparenței și tratamentului egal a fiecrăuia dintre candidați. Punând pe balanță interesul individual de a merge în etapa următoare a candidaților înscriși în concurs pe de-o parte, iar pe de altă parte, punând în balanță interesul public de a asigura transparență, corectitudine, legalitate, meritocrație și egalitate în tratament, Consiliul Superior al Procurorilor, în unanimitate, a determinat de a înclina balanța înspre interesul public. (…)
Așadar, este o etapă deloc ușoară, dar am asigurat atât corpul de procurori, cât și societatea că vom acționa extrem de responsabil și doar în baza principiilor care coordonează activitatea în cadrul unui stat de drept, de asta ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct concursului astăzi, de a regândi mecanismele… (…) să rescriem regulile, care să fie unele previzibile, clare și accesibile, și să asigurăm un proces de alegeri corect și meritocratic”, a precizat președintele CSP, Dumitru Obadă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Concursul pentru funcția de Procuror General a fost anulat. Decizia a fost luată de membrii Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în cadrul ședinței de miercuri, 28 februarie 2024, și anunțată public de președintele CSP, Dumitru Obadă.
Hotărârea CSP poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în termen de 10 zile.