Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

VIDEO Cu suportul AEE, patru instituții publice din localitatea Cărpineni utilizează energie termică

25 Nov. 2021, 12:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Nov. 2021, 12:29 // Societate //  Valentina Buză

Agenția pentru Eficiență Energetică informează că în scopul promovării surselor de energie regenerabilă, lansează un nou spot video dedicat tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile.

„Ideea proiectelor de energie regenerabilă a venit odată cu dorința îmbunătățirii condițiilor în instituțiile publice din învățământ școlar și preșcolar. Începând cu anul 2010, noi am început a studia sistemele de energie regenerabilă, în special producerea energiei termice din biomasă. Majoritatea cetățenilor, atunci vedeau această idee ca una extravagantă, nu credeau că din paie în general este posibil așa ceva, iar noi urma să demonstrăm această ipoteză și am demonstrat-o, cred eu, cu succes. După implementarea primului proiect de producere a energiei termice din biomasă am avut și un impact asupra populației, deoarece mai mulți cetățeni au reușit să procure centrale termice pe biomasă în gospodăriile individuale, după care au urmat și alte proiecte în alte instituții publice”, a declarat primarul localității Cărpineni, Ion Cărpineanu.

Mai mult, potrivit responsabilului, la moment patru instituții publice din localitatea Cărpineni, raionul Hîncești au centrale termice mai mari de 500 kW, iar în total puterea instalată a centralelor termice este de peste 1,5 MV, 1500 kW.

„Puterea instalată a centrelor termice ne permite să avem o eficiență energetică destul de mare în raport cu sursele tradiționale de obținere a energiei termice și aici fac referință la cărbune. Am efectuat și un calcul economic prin care s-a demonstrat că circa 42 % din cheltuieli pe care le utilizam pentru procurarea cărbunelui, acum sunt economisite și rămân în bugetele locale și acesta este primul avantaj despre care trebuie să vorbim”, a mai conchis Ion Cărpineanu.

De menționat că AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

29 Sept. 2023, 22:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
29 Sept. 2023, 22:35 // În Lume //  Ursu Ana

Îngrijorarea privind riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă în apropierea orașului Napoli crește, după cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani, scrie The Guardian.

Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, a experimentat o intensificare semnificativă a activității seismice în ultimul an, cu peste 80 de evenimente, dintre care cel mai mare a fost un cutremur de magnitudine 4,2, în primele ore ale dimineții de miercuri.

Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat că, având în vedere creșterea activității seismice în ultimele luni, „nu vedem un sfârșit” în acest moment. El a menționat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se oprească, așa cum s-a întâmplat după o perioadă lungă de tulburări în anii 1980, dar cel mai rău scenariu ar fi o erupție similară cu cea din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Chiar și o erupție mică ar putea provoca tulburări sociale semnificative”, a adăugat el.

În zona Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane, dintre care șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli. Autoritățile au început să facă planuri pentru evacuarea populației în cazul unei erupții iminente.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală