Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO „Dacă nu ne ajutați, nu ne încurcați”. Un grup de jurnaliști solicită să nu fie scoase chioșcurile de ziare

13 Oct. 2021, 14:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
13 Oct. 2021, 14:15 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Un grup de jurnaliști și reprezentanți ai presei periodice s-au întrunit astăzi într-o conferință de presă pentru a-și manifesta revolta față de intenția Primăriei Chișinău de a scoate chioșcurile de ziare și reviste din oraș. Astfel, potrivit jurnaliștilor, se pune la cale lichidarea comercializării presei periodice. 

Prin intermediul unei adresări, jurnaliștii solicită ca punctele de comercializare a presei să fie amplasate pe locurile de unde acestea au fost evacuate în ultimii 3-5 ani. Potrivit declarațiilor, punctele de presă de pe străzile centrale constituiau vânzările a mai mult de 50% din tirajul total al ziarelor și revistelor.

Jurnalistul Nicolae Josan susține că, în Republica Moldova, au fost lichidate circa 40 de chioșcuri cu presă periodică. 

„Ne-am adunat în legătură cu intenția primăriei Chișinău, de a închide chioșcurile de ziare. Din diferite motive, fac un regulament cu niște șmecherii, cu niște puncte, ca să nimerească la licitații. În toate orașele moderne chioșcurile cu presa periodică sunt prezente. Punctele de presă reprezintă cartea de vizită a unui oraș care se respectă. Cetățenii, turiștii și străinii trebuie să poată cumpăra presa din Republica Moldova”, menționează Nicolae Josan. 

De asemenea, reprezentanții presei periodice solicită să fie înțeleși și ajutați. 

„Înțeleg raționamentul economic, totodată, ar trebui să fie respectată prezența presei. Chioșcurile de comercializare a presei ar trebui să se încadreze într-un itinerar turistic, intelectual din oraș. Și în centrele raionale sunt amplasate câteva chioșcuri care încă nu este clar dacă vor rezista sau nu acestui tăvălug administrativ. Vrem să fim înțeleși și ajutați, deoarece interesul oricărei conduceri este de a avea cetățeni informați și culți”, a subliniat Stan Lipcanu, ziarul „Săptămâna”. 

Totodată, jurnaliștii menționează că chiar dacă se confruntă cu o concurență firească alături de presa televizată sau cea online, aceștia insistă pe citit. 

„Dacă nu ne ajutați, nu ne încurcați. Edităm presa scrisă. Ar trebui să ne ajutați prin subvenții, pentru că este vorba despre presă, cultură, problemă socială. Lăsați-ne să activăm”, susține Nicolae Josan.

De asemenea, reprezentanții presei periodice se adresează consiliului municipiului Chișinău, și solicită ca în regulamentul prin care se scot chioșcurile la licitații, să se indice niște „puncte logice”.

„Participanții la licitații să aibă 2-3 ani de experiență în domeniu. Aceștia trebuie să promoveze presa periodică. Noi, editorii presei scrise mai activăm. Ajutați-ne, domnule Ceban, să ne menținem. Toate șmecheriile sunt în regulament pentru participanții la licitații. Categoric, insistăm ca participanții la licitații să aibă 2-3 de experiență în domeniu”, conchid jurnalștii.

În februarie 2020, vicedirectorul Moldpresa Grup SRL, Adrian Racu, într-o conferinţă de presă la IPN, a prezentat câteva informații precum că în ultimii cinci ani, în Republica Moldova şi-au sistat activitatea redacţiile a peste 50 de ziare şi reviste, din cauza situaţiei în care s-a pomenit sectorul distribuţiei ediţiilor periodice.

La 27 martie 2020, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” anunța redacțiile despre „sistarea pe un termen nedeterminat” a distribuției ziarelor și revistelor, invocând regimul special de muncă pentru protecția angajaților în perioada stării de urgență. Asociația Presei Independente (API) a atras atenția autorităților despre riscurile sistării procesului de editare a publicațiilor periodice, inclusiv asupra dreptului la informare al cetățenilor. Ulterior, Poșta Moldovei a reluat distribuția publicațiilor periodice.

 

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 09:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 09:45 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Potrivit datelor puse la dispoziția Ministerului Educației și Cercetării de către conducătorii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, situația epidemiologică înregistrată în ultima săptămână este următoarea:

Șase instituții sunt în carantină, dintre care 57 de clase și 37 de grupe.

Totodată, rata de vaccinare este cea mai mare la învățământul profesional tehnic (86,1%). Este urmat de învățământul superior cu 85,92%, după care învățământul primar, gimnazial și liceal cu 84,21%. Clasamentul îl încheie învățământul preșcolar cu 75,38%.

În total sunt 709 cazuri active de COVID-19 în toate treptele de învățământ din țară.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală