Curs valutar
 • EUR
  19.1702
  -0.2233%
 • USD
  17.8676
  -0.0369%
 • RUB
  0.2074
  -3.2305%
 • RON
  3.8515
  -0.2493%
 • UAH
  0.4409
  -0.0227%

VIDEO Declarația MAE al Republicii Azerbaidjan cu ocazia zilei de 20 ianuarie – Ziua doliului național

20 Ian. 2023, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
20 Ian. 2023, 13:32 // Actualitate //  Valentina Buză

În noaptea din 19 spre 20 ianuarie 1990, ca urmare a acțiunilor militare împotriva Azerbaidjanului desfășurate de armata sovietică și de forțele speciale, precum și de trupele interne la ordinul conducerii sovietice, în Baku, Sumgayit, Lankaran și Neftchala au fost masacrați civili, printre care se numărau copii, femei și bătrâni.  Ca urmare a agresiunii militare a forțelor de ocupație, 150 de civili au fost uciși, 744 au fost grav răniți iar 4 persoane au fost date dispărute.

Armata sovietică, trimisă în țară cu scopul de a suprima forțat protestele în masă ale poporului azer și mișcarea de eliberare națională declanșată ca răspuns la politica de discriminare a conducerii URSS față de poporul azer, la deportarea a sute de mii de azeri de pe pământurile lor istorice de pe teritoriul Armeniei de astăzi și la revendecările nefondate ale Armeniei față de Karabakh, încălcând flagrant dreptul internațional și Constituția, a comis un masacru fără precedent împotriva populației civile.

Îndată după evenimentele tragice, la 21 ianuarie 1990, Liderul Întregii Națiuni, Heydar Aliyev, demonstrând în Reprezentanța permanentă a Azerbaidjanului la Moscova solidaritate față de poporul azer, a condamnat cu fermitate crima comisă împotriva poporului azer, a cerut evaluarea politică și juridică a masacrului și pedepsirea făptașilor.

În cadrul sesiunii speciale a Milli Majlis (Parlament) din februarie 1994, uciderea brutală a oamenilor inocenți la 20 ianuarie 1990 a fost calificată drept agresiune militară și crimă, iar în martie 1994 a fost adoptat decretul cu privire la “Evenimentele tragice comise la Baku la 20 ianuarie 1990”. 20 ianuarie a fost declarată Zi doliului național.

Tragedia din 20 ianuarie a avut o influență decisivă asupra formării identității naționale a Azerbaidjanului și a devenit un punct de cotitură în procesul de restabilire a independenței Azerbaidjanului. Poporul azer, care a fost supus agresiunii militare, politice și morale a regimului sovietic în urmă cu 33 de ani, a dat dovadă de angajament față de tradițiile sale istorice de luptă. În acea zi tragică, fiii patriei, care și-au dat viața pentru apărarea dreptății, au scris o pagină strălucită în cronica eroică a poporului nostru. 20 ianuarie 1990, care a fost marcată în istoria noastră ca o zi de tragedie, dar și de mândrie națională, a transmis lumii că, poporul azer merită să trăiască liber, suveran și independent.

În ciuda faptului că au trecut 33 de ani de la evenimentele din 20 ianuarie – una dintre cele mai teribile crime comise în secolul al XX-lea, în care au fost încălcate în mod grav toate documentele juridice internaționale, nu au primit o evaluare juridică internațională. Conducerea fostei Uniuni Sovietice este direct responsabilă pentru această crimă. Conform dreptului internațional, tragedia din 20 ianuarie ar trebui calificată drept o crimă împotriva umanității, iar inițiatorii și făptașii ei trebuie pedepsiți.

Astăzi, sufletele martirilor noștri eroici care și-au dat viața pentru independența Azerbaidjanului, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre se odihnesc în pace. Curajoasa armată azeră sub conducerea victoriosului comandant-șef, a eliberat teritoriile noastre care, au fost sub ocupație timp de 30 de ani, iar integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restabilită. La acțiunile împotriva independenței, suveranității și integrității teritoriale a Azerbaidjanului se va răspunde în mod adecvat și în continuare.

Cu profundă tristețe, comemorăm încă o dată, memoria luminoasă a compatrioților noștri care și-au jertfit viața pentru integritatea teritorială a țării noastre, libertatea poporului nostru și independența statului nostru.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Realitatea Live

Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
21 Iun. 2024, 06:41
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
21 Iun. 2024, 06:41 // În Lume //  Redacția Realitatea

Prima doamnă povestește tacticile pe care le folosește pentru a face față în mijlocul conflictului, impactul acestuia asupra vieții de familie și unde își găsește inspirația.

Pentru mulți oameni din Ucraina, nu președintele Volodimir Zelenski, cu hanoracele sale verzi caracteristice și discursurile sale regulate către națiune, este cel care oferă alinare țării devastate de război, ci mai degrabă soția sa, Olena Zelenska.

Compusă, articulată și alături de soțul ei pe scena internațională ori de câte ori programele lor conflictuale îi permit, prima doamnă a Ucrainei a devenit, fără să vrea, un puternic simbol al speranței.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cu toate acestea, în spatele exteriorului său lustruit, Olena Zelenska a luptat cu aceleași anxietăți și vulnerabilități cunoscute de ucrainenii obișnuiți, care continuă să sufere consecințele chinuitoare ale invaziei lui Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat din interiorul biroului președintelui de la Kiev, Olena Zelenska a declarat pentru The Telegraph că a fost aproape de epuizare, deoarece s-a luptat să facă față magnitudinii războiului lui Putin, păstrând în același timp o față curajoasă pentru țara sa și pentru copiii săi.

„Sunt momente în care simt că sunt aproape de epuizare psihologică și înțeleg că am nevoie de odihnă”, a declarat doamna Zelenska.

De când a început invazia la scară largă, în februarie 2022, Olena Zelenska și soțul ei au fost forțați să trăiască separat. El stă la birou, iar ea și cei doi copii ai lor se află într-o locație nedeclarată. Petrecându-și fiecare noapte singură, ea a mărturisit că a avut ocazii în care s-a trezit în mijlocul nopții simțind că se chinuie să facă față – singura consolare fiind faptul că copiii ei nu au văzut-o în această stare.

„Au fost cele mai îngrozitoare momente și este bine că s-a întâmplat noaptea, pentru că niciunul dintre copiii mei nu a văzut-o, deoarece trebuie să fiu mereu o sursă de încredere pentru ei”, a recunoscut ea.

Ca parte a noului său angajament de a avea grijă de sănătatea sa mintală,  Zelenska a spus că și-a permis ocazional să fie vulnerabilă.

„De câteva ori mi-am permis să plâng atunci când era insuportabil de trist, dar a fost ceva ce am făcut în mod conștient, deoarece știu că trebuie să mă scufund adânc până la fund pentru a găsi puterea de a împinge și apoi pot înota din nou”, a spus ea.

Cea mai mare speranță a ei pentru Ucraina este ca victoria sa să nu fie pirică și ea să iasă de partea cealaltă cu sănătatea sa mintală intactă.

„Sper să trăiesc până în momentul victoriei într-o stare de sănătate mintală și să ajungem acolo nu atât de epuizați încât să nu ne putem bucura de ea”, a spus ea.

„Încerc să nu mă gândesc la frică, bineînțeles, cu toții, într-un fel, am supraviețuit celor mai mari temeri ale noastre în prima lună după invazie. Trebuia să ne împăcăm cu această idee în cap, cu coșmarul greu de imaginat pentru o persoană modernă. Încerci să nu te gândești la cele mai îngrozitoare lucruri, pentru că a te gândi la ele nu te ajută.”

Pentru a se feri de astfel de episoade, prima doamnă are mecanisme de adaptare pentru a se asigura că „echilibrul său mental” este stabil, cum ar fi încercarea de a nu citi știrile de pe telefon înainte de culcare sau parcurgerea canalelor Telegram care detaliază brutalitatea Rusiei înainte de a adormi în sunetul sirenelor de aer.

„Cred că atunci când sunt speriată trebuie să fac ceva fizic”, a explicat ea. „Pot să întocmesc o listă de lucruri care mă calmează și mă duc și fac acele lucruri”.

O altă activitate dintre aceste activități este curățenia. „Aceasta este o rețetă pentru multe femei pe care le cunosc în lume pentru a se calma, dacă nu știi ce să faci, du-te și spală-te pe cap”, a spus ea, zâmbind. „În timp ce faci ceva, nu stai degeaba și te sperii, ci faci ceva util în acest moment.”

Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală