Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

VIDEO Despre toate și nimic! Rezultatul vizitei lui Andrei Spînu în Rusia cu privire la problema gazelor naturale

11 Oct. 2021, 16:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
11 Oct. 2021, 16:57 // Politica //  Realitatea.md

Contractul livrărilor de gaze din Rusia către Republica Moldova ar putea fi prelungit pentru încă un an în baza condițiilor vechi. O solicitare în acest sens a fost adresată conducerii Gazprom de către viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Mai mult decât atât, în perioada respectivă un grup de lucru format din reprezentanții guvernului, Moldovagaz și Gazprom var urma să discute asupra unui plan pe termen lung de livrare a gazelor pentru țara noastră.

Potrivit viceprim-ministrului, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în prim plan urmează a fi pus în discuție subiectul datoriilor istorice și semnarea unui contract pe termen lung. De menționat că la această etapă nu există o claritate cu privire la prețul gazului pentru anul care urmează. Însă potrivit lui Spînu, până la sfârșitul acestui an țara noastră va achita 214 dolari pentru 1000 m3, iar în primul trimestru al anului viitor 1000 m3 va costa 280 de dolari.

Întrebat de câteva ori care va fi prețul final pentru consumatorii casnici, Andrei Spînu a evitat să ofere un răspuns clar.

Nu mă voi da în speculații cu privire la tariful final. În momentul în care vom ști care va fi prețul la gaz pe termen lung, voi anunța, a declarat Andrei Spânu.

Totuși, Spînu informează că, fiind în Sankt Petersburg, a purtat discuții cu Elena Burmistrova, directoare Generală a Gazprom Export.

În această săptămână vom începe o discuție pentru a agrea un plan de lucru. Noi ne dorim o abordare corectă, transparentă, nonconflictuală. Prețul la formula actuală este unul nejustificat și ar fi nerealist pentru Moldova. Nu este în concordanță cu contractele anterioare. Astfel, am solicitat să fie extins contractul în baza condițiilor vechi. În paralel continuam discuțiile. Noi ne dorim în continuare semnarea unui contract pe termen lung la cel mai bun preț și care să asigure securitatea țării, a adăugat Spînu.

 

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 15:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 15:26 // Actualitate //  Realitatea.md

„Republica Moldova și-a câștigat de ani buni renumele de țară agrară. Oamenii din multe țări știu și apreciază gustul merelor și prunelor noastre, nucile noastre pot fi găsite pe rafturile celor mai mari magazine europene, iar vinurile câștigă medalii la cele mai importante concursuri mondiale. Dar pentru a ne păstra acest renume și a-l face să lucreze în beneficiul țării, trebuie să modernizăm sectorul”. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost făcute în contextul Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare.

„Să investim în tehnologii, pentru a face agricultura mai durabilă și mai rezistentă la schimbarea climei, și să creștem industria de prelucrare pentru a răspunde nevoilor agricultorilor. Nu va fi un proces simplu nici pentru stat, nici pentru fermieri. Vom avea nevoie și de investiții, și de oameni dedicați pentru a reuși. Dar este singura cale pentru a avea o agricultură care să răspundă standardelor actuale de calitate, să exporte pe marile piețe ale lumii, iar astfel să fie mai profitabilă și să asigure bunăstarea angajaților săi”, a declarat Maia Sandu.

Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare este marcată pe data de 28 noiembrie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală