Curs valutar
  • EUR
    20.2151
    0%
  • USD
    18.5870
    0%
  • RUB
    0.2441
    0%
  • RON
    4.1079
    0%
  • UAH
    0.5033
    0%

VIDEO Directorul general al „Transgaz” din România, despre volumul de gaze naturale care vine în Republica Moldova

05 Feb. 2023, 12:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
05 Feb. 2023, 12:09 // Economie //  Realitatea.md
Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale din România „Transgaz” dă asigurări, într-un interviu pentru presa locală, că populația și operatorii economici de la ei vor avea suficiente gaze atât pentru acest sezon rece, cât și pentru iarna viitoare, oricât de frig ar fi, în condiții normale de piață. Într-un asemenea context a vorbit și despre Republica Moldova.

Ion Sterian: „Se importă gaze zilnic. Sunt și către Moldova. Un milion de metri cubi de gaze, care sunt prin tranzit în România, undeva la – pe gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău – un milion de metri cubi de gaze, pe Isaccea – Orlovka (Ucraina), vreo 2,5 miliarde de metri cubi de gaze. Sunt exporturi care sunt tranzite, în principiu, ca și un furnizor care a înmagazinat gaze în România, neavând unde să le vândă pe piața românească, bănuiesc, părere personală, exportă 1 – 1,5 milioane de metri cubi de gaze către Ungaria”.

Potrivit acestuia, „toate fluxurile de gaze sunt pe toate interconectările, pentru că – ce se întâmplă? – toate investițiile făcute în ultimii ani de Transgaz au adus țării, pe de o parte, siguranța securității aprovizionării cu gaze în orice situație, și, pe de altă parte, și un rol important în zona asta”.

„Dacă ați urmărit declarația premierului Viktor Orban la întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului, făcută publică în presă, și unde spune că România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria lucrează pentru a veni gazul din zona Azerbaidjanului – și unde mâine (vineri – n.r.) are loc reuniunea statelor membre de pe Coridorul Sudic de Gaze, de peste 16 state la prezență de miniștri, de președinți de state”.

În același interviu, a fost abordat un subiect actual – Azerbaidjan, respectiv inițiativa lansată de Transgaz, alături de Bulgartransgaz, FGSZ și Eustream, în octombrie anul trecut, privind extinderea cooperării UE cu Azerbaidjan, pentru care a fost felicitat, împreună cu omologii de la conducerea operatorilor naționali de transport din regiune, de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ion Sterian: „La inițiativa mea și a Transgazului, discutând cu colegii mei, CEO (directori executivi – n.r.) de la FGSZ din Ungaria și Eustream din Slovacia, care sunt operatori de sistem, și împreună toți trei cu CEO-operatorului de sistem din Bulgaria, Bulgartransgaz, am creat coridorul ăsta, de când s-a dat drumul la Turkish Stream 2, de la 1 ianurie 2021. Coridorul Transbalcanic până în zona localității Strandzha din Bulgaria nu a mai funcționat, nu s-a mai transportat gaz, atunci am venit și am făcut toate investițiile ce țin de România, de Transgaz, de a transforma conducta pe „reverse flow”, pe sens invers, adică gazele veneau pe traseul clasic înainte – din Rusia, Ucraina, Moldova, iar Ucraina, pe o porțiune mică, România, Bulgaria – și conducta de tranzit 2, care mergea direct în Turcia, cu o capacitate de 14 miliarde de metri cubi de gaze. Și atunci am creat coridorul ăsta, l-am făcut funcțional, care se contectează în TANAP – Gazoductul Trans Anatolia – și, prin structura de transport din Turcia, la terminalele de LNG (gaze naturale lichefiate – GNL – n.r.) din Turcia, unde au șase terminale, și la gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum, un gazoduct de 6 miliarde de metri cubi, care nu e folosit la capacitate maximă din discuțiile cu omologii mei turci și azeri și practic acolo se pot aduce gazele din Azerbaidjan”.

În următoarea ordine de idei, directorul general al „Transgaz” a mai precizat că „mai e un lucru pe care nu l-am știut, dar l-am aflat cu toții, târziu”.

„Ce apare în scrisoarea noastră cu solicitări de sume de bani din partea Comisiei Europene, e vorba la bulgari, că au băgat conducta de tranzit 2 pe 63 de kilometri Turkish Stream 2 și la ora actuală nu se pot aduce decât 3,5 miliarde de metri cubi de gaze și încă 1,5 miliarde de metri cubi prin interconectarea Ruse – Giurgiu. Practic, 5 miliarde de metri cubi. Dar putem după ce bulgarii construiesc cei 63 de kilometri de gazoduct, să poată aduce lejer peste 14, 15 miliarde de metri cubi de gaze din zona Mării Caspice, plus din terminalele turcești de LNG și plutitoare și pe partea de on-shore, care au o capacitate de gazeificare de peste 60 de miliarde de metri cubi de gaze, terminalul de la Levitusa din Grecia, care și-a mărit capacitatea, terminalul de la Alexandroupolis, care anul viitor, pe timpul ăsta va fi funcțional pentru încă 10 miliarde de metri cubi echibalent în LNG gazeificat, și mai au cei de la compania din Grecia, DESFA, de finalizat o stație de comprimare de la Komotini și legăturile la infrastructura grecească cu TAP-ul și cu terminalele de LNG din Alexandroupolis, că în prima etapă e unul, urmează etapa cu alt terminal acolo, și gazele care vin prin terminalul de la Revytousa vin prin cealaltă interconectare, care are o capacitate de 2,3 miliarde de metri cubi de gaze. Iar Coridorul Transbalcanie este operațional, funcțional, sunt acum în discuții, să stabilim grupurile de lucru Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream pentru a începe licitația de rezervare de capacități. Deci e funcțional, pentru 5 miliarde de metri cubi de gaze, în prima etapă, din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia”.

Realitatea Live

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
25 Mart. 2023, 17:41
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
25 Mart. 2023, 17:41 // Life //  Romaniuc Victoria

„Zonele albastre” au devenit cunoscute în mod popular ca fiind regiunile geografice ale lumii în care oamenii au tendința de a avea o speranță de viață mai mare decât cea medie, marea lor majoritate fiind centenari, transmite antena3.ro.

O analiză recentă condusă de cercetători australieni și publicată în Journal of Population Ageing dezvăluie date noi despre „zonele albastre” ale Planetei.

În întreaga lume există cinci „zone albastre”: Okinawa, în Japonia; Sardinia, în Italia; Nicoya, în Costa Rica; Ikaria în Grecia; și Loma Linda în California.

Cercetătorii au analizat 18 studii despre centenarii care locuiesc în aceste zone și au descoperit că aceștia au în comun câteva obiceiuri.

Secretele longevității centenarilor care trăiesc în „zonele albastre”

În general, cercetătorii au constatat că persoanele de peste 100 de ani care trăiesc în „zonele albastre” sunt „foarte active, fac zilnic exerciții fizice, își mențin hobby-uri zilnice și lucrează mai mult decât vârsta preconizată de pensionare”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De asemenea, s-a constatat că majoritatea activităților la care participă persoanele în vârstă din „zonele albastre” sunt de „intensitate moderată”, cum ar fi înotul, dansul, mersul pe jos, grădinăritul, păstoritul și includ anumite treburi casnice precum aspiratul, spălatul cu mopul și spălatul ferestrelor.

Singura activitate care-i unește pe toți centenarii din „zonele albastre”

Singura activitate pe care o practică toți centenarii din  „zonele albastre” este munca agricolă în aer liber, inclusiv grădinăritul sau agricultura.

Analizând studiile efectuate în Sardinia și Italia, cercetătorii au descoperit că majoritatea celor mai vârstnici sardinieni grădinăreau între una și patru zile pe săptămână, petrecând aproximativ două ore pe săptămână făcând activități în aer liber.

Potrivit unui articol din 2018 din Clinical Medicine, activitățile precum grădinăritul au numeroase beneficii. Pe lângă faptul că este considerată o activitate fizică moderată, oamenii beneficiază de o cantitate generoasă de lumină a soarelui, ceea ce întârzie simptomele demenței și reduce riscul de cancer.

În cazul în care nu locuiți într-un climat însorit pe tot parcursul anului, nu vă grăbiți să vă întristați. Varianta cea mai simplă este să creșteți plante de interior (activitate care, potrivit cercetărilor,  este benefică pentru sănătatea mintală).

Dacă doriți să culegeți câteva ierburi proaspete pentru bucătărie, luați în considerare o grădină de interior.

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală