Capacitatea de filtrare pe care o are Poliția de Frontieră la hotarul terestru sau aer, cu suportul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) este „destul de bună și poate identifica persoanele care reprezintă un risc în adresa statului”. Cu asemenea precizări a venit directorul SIS, Alexandru Musteața, care a comentat ce capacitate au autorităților noastre de a face față unui potențial val de cetățeni fie din Federația Rusa, fie din Transnistria, dacă vor încerca să fugă din fața mobilizării.
Referitor la un potențial val de refugiați din regiunea transnistreană, în cazul în care liderul separatist, Vadim Krasnoselski, va anunța la fel mobilizarea cetățenilor, precum s-a întâmplat în Rusia, directorul SIS a spus că nu există riscul ca printre acești cetățeni să se strecoare așa numiți ofițeri de securitate din stânga Nistrului, pentru că autoritățile de la Chișinău cunosc din timp când vrun pretins securist transnistrean încearcă să ajungă pe malul drept al Nistrului.
„Dacă va fi un potențial flux de cetățeni din Transnistria noi acum nu putem să spune că există riscul că ar putea să vină. Un alt aspect este faptul că, cei care sunt în stânga Nistrului, Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova și marea majoritate din ei au toate actele în regulă. E greu astfel să aplici filtre și să spui că acesta este rău sau bun. SIS are capacitatea să cunoască din timp cine vine în țară, cine sunt persoanele respective, au atribuție sau nu la așa numitele organe de securitate din Transnistria când vin în partea dreaptă a Nistrului. Un alt rol îl are și poliția să intervină dacă sunt persoane în vizorul organelor constituționale”, a spus directorul SIS.
În partea ce ține de asaltarea frontierei de stat de către potențiali cetățeni Rusia, Musteața afirmă că „este complicat ca aceștia să ajungă în Republica Moldova, pentru că trebuie să înconjoare jumătate din țările Uniunii Europene”, lucru care acum este complicat, inclusiv chiar și pentru cei cu vize sau chiar și pentru cetățenii moldoveni din Rusia.
Precizăm că, după aproape o săptămână de la anunțarea mobilizării parțiale din Federația Rusă, sute de mii de ruși au luat cu asalt mai multe granițe de la hotarul țării. Una din cea mai solicitată fiind cea cu Georgia, unde sunt formate cozi de mașini de cel puțin 30 km, iar unii au pornit pe jos pentru a traversa hotarul, doar pentru a scăpa de înrolarea în armata rusă, urmând a fi trimiși să lupte în Ucraina.