Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(VIDEO) Doar ruși pot asta. Au organizat un campionat național la „săpatul mormintelor în cimitir”

16 Mai 2021, 14:50
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 14:50 // Life //  Petru Beregoi

Se pare rușii țin cont de situația pandemică, dar și de efectele fatale, care se înregistrează, astfel încât au organizat primul campionat rus la „săpături de morminte la viteză”, care a avut loc vineri, 14 mai, în Novosibirsk, cu participarea a opt echipe din cinci regiuni ale Federației Ruse.

Turneul s-a desfășurat în cadrul celui de-al 20-lea forum regional-expoziție de accesorii funerare și servicii funerare, care s-a deschis lângă crematoriul Novosibirsk.

„Scopul competiției nu este să sape găuri. Este important pentru noi să arătăm munca oamenilor din cimitir. Ei fac o muncă cu adevărat importantă, pregătesc un număr mare de morminte. Scopul este să ridice prestigiul acestei profesii, să arate și să spună cum se întâmplă ”, a declarat reprezentantul comitetului organizator al competiției.

Competiția a fost deja anunțată de mai multe ori. A fost planificat să se desfășoare în ani diferiți la Moscova și Omsk, dar din diverse motive nu a avut loc. Astfel, a avut loc la Novosibirsk pentru prima dată.

Opt echipe au participat la turneu, fiecare dintre acestea incluzând două persoane – din Novosibirsk (două echipe), satul Suzun (regiunea Novosibirsk), Omsk, satul Promyshlennaya (Kuzbass), Seversk (regiunea Tomsk) și Barnaul (două echipe).

Sarcina fiecărei echipe era să sape un mormânt standard de 1,6 metri adâncime până la dimensiunea sicriului oferit de organizatori, iar acest lucru trebuia făcut mai repede decât rivalii fără a pierde din calitate.

Drept urmare, primul loc a fost ocupat de o echipă de excavatori din Omsk. Tatăl și fiul Vadim și Serghei Golovanov au devenit câștigătorii primului turneu din toată Rusia, au primit premiul principal de 30 de mii de ruble. Au săpat mormântul în 38 de minute și 34 de secunde. Locul al doilea a fost ocupat de echipa din Novosibirsk, al treilea – din regiunea Kemerovo.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 11:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
25 Iun. 2021, 11:51 // Societate //  Elena Putregai

Viceprimarul capitalei Victor Chironda bate alarma și avertizează proprietarii apartamentelor în blocurile din preajma Hotelului Național, amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.4, de potențiale riscuri majore, în cazul în care clădirea va fi demolată. Printre acestea, se numără seisme în urma tăierii betonului și degradarea drumului de acces din zonă, pentru că acolo se va lucra cu camioane mari. Viceprimarul nu exclude generarea vreunui proces de eroziune, amintind de situația care s-a întâmplat cu blocurile de la Otaci acum câțiva ani. Ce soluție vede?

Mai multe declarații au fost făcute în conferința de presă susținută vineri, 25 iunie curent, în incinta Primăriei (transmisă de Rlive.md).

În primul rând, Victor Chironda, chiar dacă a rămas fără atribuțiile principale de ramură, va iniția o procedură de consultare publică cu locatarii din zonă, „pentru că ei trebuie să cunoască detalii despre cum va fi demolat Hotelul Național și ce va fi construit în loc”.

„Este o clădire construită din beton și metal, dintr-un beton rezistent – niște structuri destul de complicate. Asta va însemna timp de 1-2-3 ani gălăgie, praf, transport greu care va evacua gunoiul și multe alte probleme, ca de exemplu posibile pericole de seismicitate a zonei. În comparație cu alte blocuri, clădirea are cea mai rezistentă fundație”.

Potrivit lui, o expertiză tehnică anterioară spune clar că clădirea nu reprezintă un pericol de avariere, nu are afecțiuni majore și poate fi ușor restabilită. Mai mult, va solicita o nouă expertiză tehnică a proiectului de demolare și de reconstrucție pentru a reconfirma acest fapt, în plus, pentru a afla unde va fi evacuat gunoiul, care vor fi străzile pe care vor circula camioanele și cum va fi afectat traficul rutier.

„Trebuie să clarificăm foarte bine, împreună cu Autoritatea Publică Centrală, cu Agenția Proprietății Publice, ce se întâmplă cu acest hotel, pentru că noi cunoaștem că au fost mulți ani la rând procese de judecată privind dreptul de proprietate asupra clădirii. Cu ce s-a finalizat? Care este în continuare poziția statului? După mine este incorect să obții o clădire în baza unui contract de concesiune în care scrie foarte clar că tu trebuie să investești ca să repari și să inovezi această clădire, iar tu vii și spui că vrei să o demolezi și să construiești altceva. Nu este nici corect, nici legal”.

Astfel, o soluție ar fi reabilitarea Hotelului Național. „Chiar să admitem cazul în care statul acceptă demolarea, vreau să fim siguri că știm ce facem, că asta nu va afecta interesele oamenilor care locuiesc în preajmă și că oamenii nu vor plăti acest preț al problemelor colaterale legate de procedura de demolare”.

După actele prezentate „Moldova-Tur” nu este foarte bogată. Ce se întâmplă în caz că se întâmplă un proces de eroziune și sunt afectate apartamentele oamenilor din blocul alăturat? Cine va compensa cheltuielile, cine-și va asuma costurile? Știm sigur că nu va fi o problemă ca în Otaci? Ce se va întâmpla dacă vor degrada drumurile de acces, pentru că vor circula pe acolo mult timp camioane. Cine va fi responsabil de acoperirea cheltuielilor pentru reabilitare? Lucrurile acestea nu sunt clare, de aceea până nu sunt clare nu trebuie să acceptăm demolarea”.

S-a votat pentru una, se discută despre alta… Reconstrucția Hotelului Național – într-o galerie FOTO

Firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea Hotelul Naţional. Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească 33 de milioane de dolari. De atunci, au trecut 11 ani, dar tot o ruină a rămas.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională