Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

(VIDEO) Dodon, despre Ceaus: Cei care fug de justiția din țara lor, nu au ce căuta adăpost politic în Moldova

09 Apr. 2021, 11:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
09 Apr. 2021, 11:44 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a explicat de ce nu i-a acordat azil politic ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, care a fost sechestrat la sfârșitul săptămânii trecute. Dodon susține că nu este adeptul acordării azilului politic persoanelor care fug de justiție.

„Pe parcursul mandatului meu de președinte al Republicii Moldova, au fost câteva încercări și cereri ca eu să acord azil politic. Nu am acordat azil politic nimănui, nici lui Ceaus, nici lui Rizea, deputat din România. Consider că cei care fug de justiția din țara lor, nu au ce căuta adăpost politic în Republica Moldova. Au încălcat legea, lasă să răspundă în fața legii în țara de unde sunt”, afirmă Dodon.

Cu toate acestea, fostul președinte a menționat că procedura de deportare trebuie să fie una legală.

„Este foarte stranie această situație, dar cred că în următoarele 2-3 săptămâni vom afla foarte multe lucruri care ne vor uimi. Pentru că din ceea ce am văzut eu, din diferite investigații jurnalistice, sunt implicate serviciile secrete speciale din Ucraina. Astfel, aceste servicii puteau să colaboreze doar cu serviciile secrete din Republica Moldova”, afirmă liderul socialiștilor.

„Vă sugerez, foști colegi din PAS, aruncați mingea în ograda Președinției, sau alături la SIS, iar acolo veți găsi ce vă trebuie. Aștept cu nerăbdare să văd ce va spune comisia de investigații care va fi creată, pentru a preciza dacă a fost implicată în această activitate SIS-ul din Republica Moldova și de ce Maia Sandu încă nu a venit cu o poziție clară”.

Totodată, Igor Dodon, face aluzii asupra faptului că în funcție de președinte, acesta ar fi acționat altfel.

„Eu să fi fost președinte, invitam Ambasadorul Ucrainei chiar în aceeași zi, pentru a întreba cum au fost implicate autoturisme și angajați ai Ambasadei Ucrainei”, susține Dodon.

Potrivit celor menționate, după ce vor fi confirmate unele implicări, trebuie să urmeze și acțiuni. În cazul în care se va demonstra că a fost implicată instituția prezidențială, atunci se vor lua atitudinile corespunzătoare.

„Ce înseamnă asta, merge omul în amiaza mare pe străzile Chișinăului, i se pune un sac pe cap și îl aruncă îl portbagajul mașinii și îl scot ilegal din țară. Nu s-au întâmplat demult așa lucruri în Republica Moldova, dar acum se întâmplă în timpul mandatului Maiei Sandu”, conchide Igor Dodon referitor la acest subiect.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2021, 17:11 // Societate //  Tatiana Rusnac

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Respectiv, obezitatea poate fi privită ca fiind o boală cronică cu o prevalență foarte mare și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele.

Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant – în Moldova, de exemplu, fiecare a doua persoană suferă de greutate excesivă. În plus față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul zaharat. Preobezitatea, dar și obezitatea morbidă sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o abordare serioasă.

Chirurgia bariatrică este o soluție cu efecte demonstrate științific și cu o serie de avantaje. Operația este indicată pentru pacienţii care suferă de obezitate morbidă avansată (persoane cu indicele de masă corporală mai mare de 45-50), acele persoane care necesită o reducere semnificativă a excesului ponderal, ȋntr-un timp relativ scurt. Evident, se aplică atunci când o liposucție nu ar fi suficientă, când obezitatea este avansată și alte metode de scădere a masei corporale nu mai sunt eficiente.

Prin operația de micșorare de stomac pacienții scapă de 70-80% din volumul acestuia și de chinul sufocant al grăsimii. Operația de micșorare a stomacului, care mai este numită și Gastric Sleeve, este metoda prin care este îndepărtată partea exterioară a stomacului. Intervenția se realizează pe cale laparoscopică, deci este minimal invazivă și nu lasă urme foarte evidente. Post-operator, o dietă strictă bazată pe lichide și semisolide, pentru a menaja stomacul și intestinele operate, și tratamentul antisecretor gastric se impun timp de 4 săptămâni. Pentru o perioadă nedeterminată (câțiva ani sau permanent) pacientul va lua vitamine și minerale de substituție, dar rezultatul este, de obicei, uimitor – în primele 6 luni după operație pacienții scapă de cca 40% din greutate!

De ce este o soluție eficientă chirurgia bariatrică? Mulți oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se mențină o greutate “normală” într-un mediu actual în mare parte obezogenic. Acest mediu se întinde de la dificultățile în accesarea geografică sau financiară a ingredientelor unei diete sănătoase, la lipsa de abilități de gătit, la abundența și comercializarea de alimente bogate în energie, la alegerile de planificare urbană și presiunile unui stil de viață care reduc de multe ori oportunitatea pentru activitatea fizică (atât la locul de muncă, cât și în timpul liber). Obezitatea este greu de învins și pentru că dă startul unui cerc vicios periculos – metabolismul scade, hormonii sunt dați peste cap, apare frecvent insulinorezistența și acest lucru și mai tare favorizează depunerea de grăsime. Tentativele rău gestionate de a pierde greutatea adesea se termină cu un adaos și mai mare de masă corporală, care devine tot mai greu de pierdut, iar motivația de a normaliza greutatea dispare complet. Respectiv, o operație de micșorare a stomacului reprezintă o scurtătură spre un efect real, posibil de menținut, când toate celelalte metode dau greș.

Crezi că ai beneficia de o asemenea intervenție? Cu siguranță merită să participi la o consultație cu un specialist experimentat, cum este chirurgul Anatolie Taran. Pentru a te programa la o discuție, este suficient să apelezi +37379432776 sau +373 (22) 202373. Nu uita – poți beneficia de o viață mai sănătoasă, tot depinde de tine!

P.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române