Biserica ,,Sfântul Nicolae” din localitatea Răzeni și-a reluat activitatea, după aproape două luni cât a fost sub lacăt din cauza unui conflict între „moștenitoarea” lăcașului sfânt și enoriașii din localitate. Astăzi a fost oficializată slujba în interiorul bisericii.
Astăzi, în zi de duminică, preotul Andrei, care este fiul celui care a pus bazele construcției bisericii, a avut acceptul mătușii sale, cu, care se află în conflict să oficializeze slujba religioasă.
Mătușa părintelui Andrei, care a pus sub lacăt lăcașul sfânt afirmă că ea este moștenitoarea de drept a bisericii, după decesul fratelui ei pe care l-a ajutat să construiască această clădire și care după moarte i-a lăsat moștenire biserica. De partea cealaltă, fiul preotului paroh decedat susține că biserica este a comunității, întrucât toți sătenii au contribuit la edificarea acesteia.
Conflictul s-a aprofundat, iar femeia chiar a încercat să scoată de sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei lăcașul și să-l treacă la Mitropolia Moldovei.
Precizăm că, în comuna Răzeni mai există o biserică „Arhanghelul Mihail și Gavril”.
Istoria conflictului de la Biserica ,,Sfântul Nicolae” din localitatea Răzeni
După moartea preotului paroh, Ion Cotorobai, de către Mitropolia Basarabiei (biserica aparținând Mitropoliei Basarabiei), în calitate de preot paroh al bisericii ,,Sfântul Nicolae” din satul Răzeni a fost numit, preotul de 25 de ani, care este feciorul precedentului preot decedat, fapt demonstrat prin Decizia Mitropoliei.
Ulterior, s-a stabilit că, până la decesul lui Ion Cotorobai, acesta a lăsat un testament, prin care a desemnat-o ca unic moștenitor pentru toată averea sa, pe sora sa, o femeie de 54 de ani.
Noul preot, feciorul lui Ion Cotorobai a desfășurat serviciile divine în lăcașul sfânt, însă în urma unor neînțelegeri cu femeia de 54 de ani (mătușa sa și moștenitoarea de drept a bisericii, deși la construirea acesteia a contribuit întreaga comunitate), aceasta a declarat că, nu mai este de acord ca acesta să mai slujească în această biserică, motivând că va permite accesul în lăcașul sfânt doar după schimbarea unui alt preot de către Mitropolia Basarabiei.
Din considerentul că Mitropolia Basarabiei nu ar fi satisfăcut cererea femeii, aceasta a decis să întoarcă ,,Antimisul” (pânza care atestă dreptul de a sluji) Mitropoliei Basarabiei și a anunțat că Biserica „Sfântul Nicolae” trece în subordinea Mitropoliei Moldovei.
Sătenii se arată deranjați de faptul că, sora preotului fondator decedat încearcă să facă din biserică un „bun privat”, întrucât ei la fel au contribuit financiar la edificarea acesteia. Ei spun că, chiar dacă ea ar fi alocat o sumă mai mare de bani pentru construcția lăcașului, sunt gata să o adune și să-i o restituie înapoi, doar să lase biserica deschisă să poată părintele Andrei să oficializeze slujbe.