Alt film de succes, proiectat în afara competiției, este documentarul Nasty (l-am revăzut la Chișinău, adus de regizorul Tudor Giurgiu): la final, întreaga asistență s-a ridicat și l-a aplaudat în picioare, la scenă deschisă, pe Ilie Năstase. Un succes extraordinar, pentru că Ilie Năstase este un original excentric, cel care-i spunea arbitrului de teren la meciurile de tenis, și secvența aceasta se regăsește în film, „…De ai chef să-mi zici „fiu de cățea”, spune-mi „domnule fiu de …”, în engleză. Ilie Năstase era faimos în Franța, a editat CD-uri, a făcut istorie, o listă de două mii de cuceriri amoroase și a rămas o persoană plăcută, cel puțin așa îl vedem pe ecran, probabil era mai dificil pentru cei care ajungeau să fie în meci cu el.
Dar a făcut foarte mult pentru numele, imaginea României în lume. Pentru mulți ani a fost primul în tenis. Afișul viu colorat – ca și eroul său, – integrează un portret al tenismenului creat de artistul Roger Huyssen pentru a ilustra un interviu cu Năstase apărut în revista Playboy SUA din iunie 1977. În film apar câțiva tenismeni celebri, vorbind elogios și sportivi precum Billie Jean King, Nadia Comăneci, John McEnroe, Bjorn Borg, Rafa Nadal, Novak Djokovic. Tudor Giurgiu a lucrat foarte mult la acest proiect îndrăzneț. Apropo, acolo, la Cannes, am aflat că Ilie Năstase are rădăcini din Basarabia. Mama lui este născută la Căinari, era orfană și s-a cunoscut cu tatăl lui Ilie Năstase la Soroca, unde lucrase, iar buneii lui Ilie Năstase au venit la Soroca pentru ca să fie împreună cu familia și au fost deportați în Siberia, de unde n-au mai revenit.
„Bad boy”, „magnific”, „șarmant”, „temperamental”, „arogant”, ”crai și vânător de fuste”, ”geniu al tenisului”– sunt o parte din calificativele atribuite de presa internațională inegalabilului sportiv român, care, se zice, ”intra pe poarta stadionului jonglând cu mingea de fotbal la picior și cu cea de tenis pe racheta”. Viața și cariera întâiului număr 1 din istoria clasamentului ATP, controversele care l-au înconjurat, dar și amprenta pe care a lăsat-o în timp l-au pasionat pe Tudor Giurgiu și pe confrații săi de echipă:
„Ilie Năstase pe teren a fost fabulos. Acest tânăr venit dintr-o țară comunistă a reușit, în doar câțiva ani, să cucerească lumea prin talent și personalitate. Lucrăm de 5 ani pentru acest proiect, timp în care am descoperit arhive impresionante despre cariera și viața lui Năstase și am avut șansa să discutăm cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influențați de el. Cred că, în final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzător, greu de definit, care a făcut istorie și pentru România, dar și pentru tenis. Este extraordinar că NASTY este selecționat anul acesta la Cannes. În Franța, Ilie Năstase este la fel de iubit ca în România. Includerea documentarului în festival este o recunoaștere a muncii noastre de echipă și o dovadă că poți fi selecționat la Cannes și cu un film care nu e neapărat în zona cinema-ului de autor. E un pas înainte și spre distribuția internațională a filmului, sper să fie văzut în toată lumea” – afirmă Tudor Giurgiu în dosarul de presă.
„Mă bucură foarte mult că suntem co-producătorii acestui film fascinant despre viața lui Ilie Năstase – o legendă a tenisului, ale cărui meciuri mi-au bucurat copilăria și a cărui carismă pe teren e recunoscută și astăzi. Regizorii au portretizat cu abilitate călătoria acestui sportiv est-european care a depășit granițele cu talentul și personalitatea sa, care i-au câștigat porecla Nasty pentru stilul său captivant și adesea controversat. Acest film prinde esența unui adevărat showman, amintindu-ne de moștenirea lui Năstase și de amprenta pe care a lăsat-o în lumea tenisului.”, completează Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max)
Cannes 77: post-scriptum în zigzag
Redacția Realitatea.md publică acest articol în contextul festivalului internațional de film de la Cannes, cunoscut și ca Festivalul de la Cannes, care se desfășoară în fiecare an, în luna mai, la Cannes, oraș situat în sudul Franței. Evenimentul este vizitat în fiecare an de numeroase staruri de cinema. Mulți producători aleg acest prilej pentru a lansa ultimele lor realizări și pentru a vinde drepturile de difuzare distribuitorilor veniți din întreaga lume.