Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

VIDEO Echitate între salariul femeii și a bărbatului precum și creșterea ratei de angajare, priorități pentru guvernare

07 Sept. 2021, 14:44
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
07 Sept. 2021, 14:44 // Economie //  Petru Beregoi

Implementarea politicilor de creștere a calității resurselor umane, prin promovarea formării profesionale la locul de muncă, dezvoltarea și punerea în aplicare a strategiilor de învățare de-a lungul vieții, stimularea creării de locuri de muncă decente la sate, eficientizarea proceselor de facilitare a angajării în câmpul muncii a șomerilor, a tinerilor, persoanelor cu dizabilități, sunt doar câteva din acțiunile pe care și le propune Ministerul Muncii și Protecției Sociale să le realizeze pentru următorul an, strategii, care se regăsesc în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, supus astăzi consultărilor publice.

Prioritar, responsabilii Ministerului au declarat că își propun patru obiective: creșterea ratei de ocupare – tot ce ține de dezvoltarea economică a întreprinderilor mici și mijlocii, sporirea calificării și competivității forței de muncă – tot ce ține de reorganizare a instituțiilor de învățământ și sporirea calității acestuia, suport suplimentar pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii – fiind vorba de persoane cu dizabilități, precum și consolidarea capacităților constituționale a celora implicați în elaborarea și implementarea politicii de ocupare a forței de muncă.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru a declarat că, prioritatea zero va fi integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități și remunerarea echitabilă în baza genului.

„Ne propunem să remunerăm egal muncile pe bază de gen, între femei și bărbați. Este un obiectiv permanent, dar totuși suntem gata să discutăm pe acest subiect inclusiv cu societatea civilă. Ne dorim să eliminăm discrepanța dintre salariile femeilor și bărbaților”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, Guvernul își propune ca în perioada de referință să modifice cadrul legislativ în domeniul muncii și protecției sociale, în așa fel în cât să fie eliminate lacunele, să integreze șomerii în câmpul muncii, angajarea suplimentară a circa 560 de asistenți personali, majorarea a alocației pentru îngrijire, însoțire și supraveghere, majorarea pensiei minime până la 2000 de lei aprobată, indexarea anuală a pensiilor ținând cont de creșterea economică, introducerea pensiei anticipate pentru carieră lungă, reexaminarea anuală a pensiilor etc.

Un subiect aparte, Marcel Spătaru a declarat că este intenția de a combate achitarea salariilor în plic sau cum este numită „munca la negru”, precum și fenomenul care ia amploare în ultima perioadă „munca la gri” – ceea ce presupune de fapt un contract încheiat între angajator și angajat, doar că oficial muncitorul primește un salariu minim pe economie, iar în plic un surplus de bani nedeclarați.

Mai multe detalii despre Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, supus astăzi consultărilor publice puteți găsi aici.

Consultările publice au fost transmise live pe Rlive.md și au participat atât reprezentanții instituției, cât și cei ai patronatelor, sindicatelor și chiar a organizațiilor străini ce au reprezentanți în țara noastră.

 

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie