O nouă ședință de judecată pentru apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei a fostului premier Vlad Filat împotriva avocatului Igor Popa, care i-a reprezentant interesele în dosarul de rezonanță, a fost programată pentru ziua de luni, 5 decembrie curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Anticorupție.md scrie că este vorba de o cauză civilă în gestiune încă din noiembrie 2020.
Cauza civilă „Filat vs. Popa” este în proces de examinare, ședința de luni fiind a șaptea la număr.
Multe din ședințele fixate până acum au fost amânate din diverse motive, cum ar fi: „nu s-a prezentat pârâtul; a fost acordat termen pentru probe suplimentare, judecătoarea s-a aflat în concediu medical”.
Ultima, spre exemplu, s-a amânat din motive neclare.
Cert este faptul că pe data de 2 decembrie 2021 s-a început examinarea cauzei în fond. Eleonora Badan-Melnic judecă.
Potrivit sursei citate, anterior, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența lui Igor Popa, în baza unei plângeri depuse de fostul premier care a punctat că avocatul ar fi încălcat normele deontologice, atunci când a făcut anumite dezvăluiri despre el în cadrul unei emisiuni TV. Le-a catalogat drept „minciuni”. Igor Popa a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată.
În afară de sesizarea depusă la Comisia de Etică și Disciplină, fostul premier a mai depus o plângere și la Procuratură, pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată. Igor Popa a recunoscut că l-a denunțat pe Vlad Filat autorităților din Germania pentru spălare de bani.
„Eu dețin licență de avocat german, iar legislația germană obligă avocații să denunțe dacă cunosc despre infracțiunle grave comise de clienții lor. Dacă nu denunțam, riscam să-mi pierd licența din Germania. La noi nu se face deosebire dintre secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, s-a justificat el atunci.
Este de menționat că Igor Popa a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client, Vlad Filat, la un an distanță după ce a fost sancționat contravențional pentru calomniere. Avocatul a contestat decizia în instanța de judecată, iar magistrații, deși l-au găsit vinovat de calomnie, au încetat procesul contravențional pe motiv că a expirat termenul de prescripție. Ulterior, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.