Replici în contradictoriu la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) între Cristian Prepeliță, absolvent al Institutului Național al Justiției (INJ), și Andrei Cebotari, membru al CSP. Prepeliță, care aspiră la funcția de procuror în cadrul Procuraturii din Ungheni, a depus o cerere de recuzare în privința lui Cebotari, întrucât consideră că nu va fi imparțial în evaluarea sa, din cauza unui conflict în satul său de baștină. De cealaltă parte, Andrei Cebotari spune că deține informații că frații lui Prepeliță au fost implicați în diverse acțiuni criminale cu caracter transfrontalier, lucru care poate afecta statutul și prestigiul profesiei de procuror.
„Actualmente, domiciliez în satul Costuleni, raionul Ungheni. Domnul Cebotari este căsătorit cu vecina mea, părinții căruia sunt cumetri cu părinții mei și se află într-o relație de conflict, pe alocuri, situație care a escaladat cu diverse sesizări în fața organelor de drept. Consider că această relație de conflict, situație încordată între familiile noastre, ar pune la îndoială rezonabilă imarțialitatea domnului Cebotari în examinarea candidaturii mele. Cu atât mai mult, am fost informat că domnul Cebotari a încercat să obțină informații despre mine și familia mea” a declarat Cristian Prepeliță, în fața membrilor CSP.
În replică, Andrei Cebotari a cerut ca cererea lui Prepeliță să fie respinsă ca nefondată, invocând că „nu există temei de a pune la îndoială nepărtinirea mea, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor”. În discursul său, Cebotari a explicat că unii membri ai familiei lui Prepeliță au probleme cu legea, lucru care ar putea prestigiul funcției de procuror.
„În fapt, în perioada noiembrie – decembrie 2022, în virtutea unor circumstanțe independente de voința mea, mi-au devenit cunoscute informații privitor la candidatul la funcția de procuror Cristian Prepeliță, conturându-se o imagine care ar fi putut afecta statutul și prestigiul profesiei de procuror, precum și crea anumite riscuri și vulnerabilități în adresa securității naționale, inclusiv prin faptul că la domiciliul candidatului și la membrii acestuia de familie au fost efectuate percheziții, fiind ridicate în calitate de corpuri delicte anumite bunuri infracționale care ar fi fost folosite la comiterea infracțiunii prevăzute de art. 236 alin.(1) Cod Penal de către membrii de familie ai candidatului.
În special, din informațiile care mi-au devenit cunoscute, frații acestuia Vitalie și Vasile Prepeliță au fost implicați în diverse acțiuni criminale cu caracter transfrontalier. Astfel, Vitalie Prepeliță ar fi fost implicat în acțiuni de sustragere a mijloacelor financiare din bancomate pe teritoriul Federației Ruse, fiind documentat operativ de organele de drept din statul respectiv, însă la momentul realizării flagrantului delict, acesta a reușit să fugă și să revină în Republica Moldova (cazul a fost mediatizat în cadrul emisiunii TV „Petrovka 38” ediția din 14.02.2014), fiind prins și condamnat cu executare doar complicele acestuia Adrian Scutelniciuc. De asemenea acesta ar fi fost suspectat de complicitate în organizarea canalelor de transportare clandestină pe teritoriul României a produselor de tutungerie
La rândul său, Vasile Prepeliță ar fi fost cercetat penal pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 236 alin. (2) Cod Penal RM, stabilindu-se o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani. Ca rezultat, de către Inspectoratul de Poliție Ungheni în privința cet. Prepeliță Vasile Vasile, ar fi fost pornită investigația în vederea căutării, fiind întocmit planul de lucru cu înaintarea măsurilor speciale de investigații, întru stabilirea locului aflării căutatului.
La 24.02.2020, Prepeliță Vasile Vasile, ar fi fost anunţat în căutare interstatală CSI, cu scop de arestare şi extrădare în Republica Moldova. La 19.07.2020, Prepeliță Vasile Vasile, ar fi fost anunţat în căutare internațională BNC Interpol, cu scop de arestare şi extrădare în Republica Moldova. La data de 20.09.2020, în adresa Republicii Moldova ar fi parvenit mesajul din partea BNC Interpol, prin care s-ar fi anunțat că căutatul Prepeliță Vasile Vasile, la data de 18.09.2021, a fost arestat pe teritoriul Regatului Spaniei în scopul extrădării în Republica Moldova. Care este soarta condamnatului Prepeliță Vasile Vasile la moment nu-mi este cunoscut”, a menționat Cebotari.
Cererea de recuzare a fost admisă de plenul CSP, iar după deliberări, fără participarea lui Andrei Cebotari, candidatul Prepeliță a fost evaluat cu punctajul de 49,4. Concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante în Procuraturile teritoriale urmează să fie lansat de CSP în următoarea perioadă.