Soldații care au intrat în Basarabia erau uimiți de abundența produselor alimentare pe care le aveau localnicii. Conform istoricului Anatol Țăranu, scriitorul din Belarus care făcea parte din trupele URSS, Vasilii Bîcov, a scris în memoriile sale că în gospodării se găsea chiar și pâine albă, aliment considerat deficit.
Anatol Țăranu a relatat în cadrul emisiunii „Realitatea te privește” cu Valentina Ursu că politicile de rechiziție încă din 1945, iar în 1946, când a venit seceta, oamenii nu prea aveau rezerve. Politicile de colectare a produselor au continuat, iar drept urmare populația a rămas înfometată.
„Vasilii Bîcov, marele scriitor Belarus, a lăsat niște memorii. Era leitenantul armatei sovietice, care a intrat în Basarabia. Pe noi, oamenii deprinși cu deficitul din Uniunea Sovietică, ne-a frapat abundența de produse alimentare care exista. Țăranii din Basarabia aveau de toate. Deseori, în familiile din Basarabia, întâlneam pâine albă”, a povestit Țăranu relatările scriitorului Bîcov.
Istoricii au făcut calcule și au stabilit că pentru a supraviețui basarabenii aveau nevoie de circa 700.000-750.000 de tone de cereale. În 1946 s-au colectat 365.000 de tone, iar regimul sovietic a indicat rechiziția a 262.000 de tone de cereale, astfel foametea a devenit iminentă.