Lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană este deschisă, iar în momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane, acestea vor ajunge în această listă. Este declarația președintei Maia Sandu, făcută la o conferință de presă, fiind întrebată de ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon nu se regăsește în această listă.
„Această listă este una deschisă, în momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane care participă la acțiunile de destabilizare, care vor să creeze/să atragă Republica Moldova în război, aceste persoane riscă să ajungă în listă. Este un proces curent, în momentul în care se adună probe, aceste probe sunt transmise instituțiilor Uniunii Europene, ulterior sunt examinate și luate decizii”, a precizat Maia Sandu.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. Acesta era învinuit că ar fi obținut ilegal circa un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse. Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în pușcărie. În august 2021, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat mandat de arestare pe numele lui Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Acesta a plecat în Marea Britanie, unde se află și până în prezent.
Recent, Canada a publicat lista persoanelor acuzate de destabilizări în Moldova, care vor fi sancționate de Otawa. Este vorba despre șase restricții individuale și una care se referă la o formațiune politică. Este vizat partidul Șor și liderii lui: Ilan Șor și Marina Tauber. Pe listă se mai regăsesc Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Constantin Botnari și Gheorghe Cavcaliuc.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că și Uniunea Europeană a anunțat, la sfârșitul lunii mai, primele cinci persoane din Republica Moldova sancționate în baza procedurii pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a țării, inițiate de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Este vorba de liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, dar și oligarhul rus Igor Ciaika, considerat un apropiat al fostului președinte și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.
Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.