Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

VIDEO Gavrilița despre solicitarea de la Termoelectrica: Noi facem tot posibilul ca să menținem prețurile joase

06 Iul. 2022, 16:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
06 Iul. 2022, 16:11 // Actualitate //  Olga Mînzat

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a venit cu o reacție la solicitarea care vine din partea S.A. „Termoelectrica”. Întreprinderea a expediat către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o solicitare ce prevede ajustarea prețului pentru energie electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pentru anul 2022. Gavrilița a fost întrebată cum apreciază această solicitare și dacă executivul va veni cu compensații pentru consumatori.

„Noi facem tot posibilul ca să menținem prețurile joase pentru cetățeni. Și ați văzut eforturile pe care le întreprinde Guvernul la sfârșit de fiecare lună atunci când negociază menținerea prețului în contractu cu centrala de la Cuciurgan. Dar am început să procurăm și energie din Ucraina, care este un pic mai scumpă. Mai mult ca atât am trecut la regulile pieței în domeniul electricității, care presupune procurarea de energie la un anumit preț care este stabilit de piață. Sunt reguli noi și sunt informații pe care le obținem pe parcursul implementării acestor reguli”, a declarat Gavrilița.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Am vorbit mai sus despre programu de compensații pe care îl pregătește Guvernul. El ține și de compensarea pentru energie termică, energie electrică și gaze naturale. Aceasta va fi un program mai țintit de cât ajutorul în factură care a fost oferit anul trecut. Se va baza pe datele veniturilor și costurile consumului de energie a gospodăriei. Am discutat și de un program de asigurare cu lemne pentru că știm că este acum o problemă”, a mai precizat prim-ministra.

Amintim că S.A. „Termoelectrica” a cerut ANRE-ului  ajustarea prețului pentru energie electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pentru anul 2022. Astfel, prețul unei Gcal de energie termică ar putea ajunge la 2367 de lei fără TVA, față de 2169 de lei, cât este în prezent, majorarea fiind de aproape 200 de lei. La solicitarea Termoelectrica, ar putea crește și tariful la energia electrică, produsă de acest furnizor, de la 3,35 lei pentru un kWh, până la 3,82 lei, fără TVA, adică în creștere cu 47 de bani.

Precizăm că ultima scumpire a resurselor energetice livrate de Termoelectrica a avut loc la 1 ianuarie 2022.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 22:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
15 Aug. 2022, 22:47 // Actualitate //  Ursu Ana

Putin va declanșa război în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert. Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

Rusia continuă să-și concentreze potențialul militar pentru a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost obiectivul încă de la începutul războiului. După eșecul în ocuparea capitalei Kiev, forțele rusești s-au îndreptat masiv spre est.

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Moldova, mica republică din sudul Ucrainei, îngrijorează de luni de zile. Ca și vecinul său atacat, Republica Moldova a fost teritoriu sovietic până în 1991. Iar regiunea separatistă de-a lungul graniței cu Ucraina, Transnistria, a fost recunoscută de Moscova, dar de niciun alt membru al ONU, scrie newsweek.com.

Mulți au speculat că Rusia va acționa ca să preia controlul asupra Moldovei după o ipotetică victorie în Ucraina. Dar Iuri Felștinski, autor, istoric și expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat pentru Express UK că invadarea Moldovei ar putea începe mult mai repede:

„Chiar înainte să termine în Ucraina, dacă ajung la Transnistria pe parcurs, ei vor declanșa războiul acolo. Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria, dacă ucrainenii nu vor fi capabili să-i oprească. Și Moldova, desigur, nu este membru în NATO.”

Felștinski pretinde că Putin nu se va mulțumi niciodată numai cu controlul regiunii Donbas, care a fost pretextul pentru invazie, nici cu al altor regiuni pe care le controlează în prezent trupele sale.

Terenul a fost deja pregătit în Moldova, explică el. În jur de 2.000 de ofițeri de menținere a păcii au rămas staționați în Transnistria după dispariția Uniunii Sovietice, iar în ultimul deceniu au eliberat pașapoarte rusești populației vorbitoare de limba rusă.

„În Moldova, în Transnistria, sunt aproximativ 220.000 de vorbitori de rusă, cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești. O face din 2014.”

Oficialii ruși au negat anterior subiectul invadării Moldovei, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului de externe, spunând în aprilie că ei „vor evita un asemenea scenariu”.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a spus la sfârșitul lui iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală