Aleșii poporului s-au întrunit astăzi, 2 februarie, în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară a anului 2023. Asigurarea condițiilor bune de dezvoltare a afacerilor în regiuni și la nivel local, dezvoltarea satelor și a orașelor din Moldova, combaterea corupției, impulsionarea schimbărilor în domeniile educației și sănătății. Sunt doar câteva din prioritățile legislativului în această sesiune, susține speakerul Igor Grosu.
„În acest an,ne propunem să revenim la creștere economică. Îi vom susține pe cei care care muncesc și care contribuie la buget – antreprenorii, salariații, tinerii și familiile. De aceea, vreau să ne îndreptăm eforturile în a asigura condiții bune de dezvoltare a afacerilor în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Trebuie să sprijinim antreprenorii mici și mijlocii și să încurajăm investițiile în țara noastră. În pofida crizelor existente, trebuie să facem totul ca să deschidem cât mai multe locuri de muncă bine plătite în Moldova. Moldova nu poate prospera fără o economie diversă, dezvoltată, conectată la piețele internaționale. În următoarea perioadă e important să facem un efort masiv de eliminare a birocrației din diferite sectoare ale economiei. Astfel, o să eliberăm cât mai mult spațiu ca antreprenorii să se poată dezvolta. O să simplificăm proceduri, o să eliminăm bariere și o să eliberăm economia. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede”, a menționat șeful legislativului.
De asemenea, speakerul Parlamentului s-a referit și la dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova.
„Primăvara trecută am lansat programul național „Satul european”, iar primele roade deja sunt vizibile în școlile, grădinițele din localități, dar și și în casele oamenilor prin proiecte de asigurare cu apă și canalizare. În primul an al programului, jumătate din comunitățile din Moldova s-au înscris în concurs în cadrul acestui program și au câștigat finanțare pentru proiectele lor. Și noi am demonstrat că resursele pot fi distribuite după nevoile populației, nu după culoarea politică și așa vom lucra și mai departe. Dar să țineți minte un lucru – Moldova se poate dezvolta doar dacă autoritățile centrale și cele locale vor lucra în parteneriat. Așa că – vă îndemn să ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii locale și pe crearea de oportunități pentru comunități, dar nu pe finanțările partizane și interese de grup”, susține Grosu.
Republica Moldova a făcut un pas important în direcția integrării europene în ultimul an. În iunie 2022, țara noastră a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Integrarea europeană rămâne o prioritate a guvernării, a mai precizat Igor Grosu.
„Avem nevoie de acțiuni rapide și incisive în combaterea corupției, care rămâne o prioritate a guvernării. Oamenii caută dreptate, ei vor să vadă hoții și toți cei care au încălcat legea la închisoare. Oamenii vor ca Moldova să devină stat de drept. Deci, trebuie să continuăm eforturile pentru a asigura că nimeni să nu fie mai presus de lege. Și în ciuda rezistenței fără precedent din partea corupților din sistemul de justiție, nu vom ceda și vom duce la capăt toate angajamentele care ni le-am asumat – să reformăm cât mai repede Curtea Supremă a Justiției, să accelerăm votarea legii evaluării integrității tuturor judecătorilor și procurorilor, ca până la sfârșitului anului să avem un Consiliul al Magistraturii nou, un Consiliul al Procurorilor nou și toți din sistem evaluați. Eu sunt convins că alături de judecători, procurori, cetățeni, avocați, toți cei care ne dorim o adevărată reformă a justiției suntem în majoritate și împreună putem face această reformă. Numai așa vom avea succese!”, a subliniat șeful Parlamentului.
Igor Grosu a avut un mesaj adresat și deputaților.
„Avem o agendă ambițioasă. Chiar dacă crizele continuă, noi trebuie să continuăm reformele și să arătăm oamenilor că statul le poate oferi siguranță, dezvoltare și poate schimba în bine viața oamenilor. Asta așteaptă ei de la noi și asta trebuie să facem”, a mai spus Igor Grosu.
Ședința a fost inaugurată prin intonarea Imnului de Stat de către Corala „Gloria” de la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, laureată a multiplelor concursuri internaționale, dirijor – Valeria Diaconu.