Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat situația creată în jurul prețului mare la gazele naturale. Oficialul a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, că țara noastră are de făcut trei lucru în acest sens. Astfel, Grosu a precizat că muncesc la acest capitol și caută surse alternative. Totodată, vor fi făcute rezerve și va fi elaborat un mecanism de susținere țintită. Astfel, în perioada rece a anului nu toate persoanele vor primi compensațiile pentru căldură.
„Iarna trecută noi am dat cu s-ar spune din elicopter la toți cu treabă și fără treabă. Eu sincer sunt econom de felul meu, dar când te deplasezi prin oraș și vezi că afară e minus și stau cu ferestrele deschise sau când intri într- instituție publică și eu am început cu Parlamentul și le-am spus stimați colegi nu vă supărați, dar haideți să dăm noi și să începem cu exemplu. Vezi în instituțiile publice vraiște ferestrele asta este o lipsă de responsabilitate față de banul nostru”, a declarat președintele Parlamentului.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„O să venim cu un program foarte țintit să vedem cine într-adevăr merită. O să venim cu un instrument de ajutorare a cetățenilor, asta este obligația noastră”, a mai precizat Grosu.
Președintele Parlamentului nu a specificat cum va fi stabilit cine merită sau nu aceste compensații.
Amintim că în luna noiembrie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect ce ține de compensarea facturii la căldură. Astfel, pentru perioada 1 noiembrie 2021– 31 martie 2022, au fost oferite compensări ca urmare a scumpirii tarifelor la gazele naturale, după cum urmează:
- Pentru primii 50 m3 consumați: 67% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale;
- Pentru următorii 100 m3 consumați: 50% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale.
Cât ține de energia termică, compensarea pentru fiecare consumator casnic a constitui 67% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de energie termică pentru volumul consumat până la 1 gcal, inclusiv, lunar.
Ulterior, în luna ianuarie 2022 cabinetul de miniștri a decis să facă modificări la legislație și buget pentru a putea permite creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. Prin urmare, dacă în noiembrie și decembrie au fost compensate 67% din creșterea de tarif în comparație pentru luna octombrie, începând cu luna ianuarie au fost compensate 80% din creșterea de tarif. Executivul a decis și majorarea volumului acoperit de compensație. Astfel, dacă în luna noiembrie și decembrie a fost compensată o Gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie, Guvernul a compensat până la 1,5 Gigacalorii. Așadar, suma maximă a compensație oferită de Guvern la factura pentru agentul termic a crescut de la 450 de lei pe lună la 815 lei.