Guvernul Republicii Moldova anunță despre un set de modificări privind principiile de subvenționare a agricultorilor. Astfel, instituția precizează că a fost îmbunătățit accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.
Un aspect important ține de majorarea resurselor financiare alocate pentru Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, care a crescut de la 1,1 miliarde lei în 2021, la 1,75 miliarde lei în 2022.
Guvernul anunță că se modifică și plafonul subvențiilor care pot fi accesate. Acestea vor crește de la 5 la 7 milioane pentru un an de subvenționare.
De suport vor beneficia și producătorii din sectorul zootehnic. Potrivit Guvernului, este prima dată când se acordată subvenții majorate acestui sector.
Crescătorii de animale (bovine, ovine și caprine) pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției. Producătorii vitivinicoli, la fel, vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin, se arată într-un comunicat de presă.
Compensate vor fi și proiectele care țin de eficiență energetică. În contextul substituirii dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice, a fost majorat plafonul de la 800 mii lei pana la 1.5 mln lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile (panouri solare și fotovoltaice, instalații eoliene, biogaz).
Totodată, agricultorilor le vor fi create condiții avantajoase pentru contractarea creditelor.
Guvernul precizează că va fi sporită competitivitatea producătorilor autohtoni pe piața de desfacere, întrucât, în premieră, este permisă subvenționarea înființării de plantații multianuale cu soiuri înscrise în cataloagele UE.